:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2018   12:05

0

209

"Simon Vizental" možda preporuči Jevrejima da ograniče posete Poljskoj


Odnosi između Izraela i Poljske su se zaoštrili nakon što je Poljska usvojila zakon kojim se predviđa zatvorska kazna za bilo kakvo sugerisanje da je Poljska učestvovala u Holokaustu, prenela je agencija Rojters.




Poljska je zbog tog zakona izazvala kritiku međunarodne zajednice.



Oko tri miliona Jevreja, koji su živeli u Poljskoj pre Drugog svetskog rata, ubijeno je tokom nacističke okupacije Poljske, što je skoro polovina svih ubijenih Jevreja u Holokaustu.




"Zbog kontroverznog novog zakona o Holokaustu u Poljskoj i antisemitizma koji je on oslobodio, a što je uzdrmalo jevrejsku zajednicu, Simon Vizental Centar razmatra izdavanje 'Putne preporuke' za Jevreje u svetu", saopštila je jevrejska organizacija sa sedištem u Los Anđelesu.



Mnogi Poljaci smatraju da se njihova nacija ponašala časno tokom Holokausta, ali istraživanje objavljeno 1989. godine izazvalo je bolnu raspravu o odgovornosti i pomirenju.



Istraga sprovedena od 2000. do 2004. godine poljskog Instituta nacionalnog pamćenja utvrđeno je da su 10. jula 1941. godine nacisti u dosluhu sa lokalnim stanovništvom počinili masakr nad najmanje 340 Jevreja u gradu Jedvabne, navela je britanska agencija.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva