:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2017   21:55

0

138

Simić:I Haradinaj i Kurti da prihvate srpski blok

U ovom trenutku je naizglednije formiranje vlade Aljbina Kurtija, Bedžeta Pacolija i Ise Mustafe. Da li bi i na koji način SL sarađivala sa takvom vladom?

Srpski narod je na izborima birao svoje predstavnike i nije mogao da utiče na to ko će predstavljati albanski narod. Mi bismo, naravno, voleli da za sagovornike imamo umerenije političke stranke, koje ne stvaraju svoj politički identitet na animozitetu prema Srbiji i srpskom narodu, i nadamo se da će se albanska politička scena razvijati u tom pravcu. U svakom slučaju, mi ćemo nastaviti da se iskreno zalažemo za dijalog Beograda i Prištine, poboljšanje odnosa Srba i Albanaca i bolju socioekonomsku situaciju na KiM, i to je za početak dovoljan okvir za konstruktivan razgovor sa bilo kim.


Da li je vama prihvatljiviji lider Samoopredeljenja Kurti od Ramuša Haradinaja?

I jedan i drugi su u prethodnih nekoliko godina, zajedno sa svojim saradnicima, slali negativne poruke srpskom narodu na KiM i čak osporavali značaj dijaloga Beograda i Prištine, dovodeći u pitanje formiranje Zajednice srpskih opština. Videćemo kakvi su kapaciteti i jednog i drugog da prihvate političku realnost i postojanje jednog snažnog i monolitnog političkog bloka Srba u prištinskim institucijama.

Ako Haradinaj sa svojom ratnom koalicijom formira vlast sa manjinama, da li bi Srpska lista učestvovala u takvoj vlasti?

Kao sto sam rekao, mi ne možemo da biramo sagovornike, ali možemo da u razgovorima sa albanskim predstavnicima, ko god oni bili, principijelno insistiramo na stvarima od interesa za srpski narod. Mi smo u predizbornoj kampanji vrlo jasno definisali političke pozicije sa kojih ćemo nastupati u svakom razgovoru. Srpska lista neće trgovati interesima svog naroda, pa izvolite. Ko želi da razgovara, zna gde može da nas pronađe.

Šta će Srpska lista zahtevati od nove vlade na Kosovu?

Mi očekujemo da se što pre konstituiše Skupština, da formiramo poslanički klub i uzmemo sve ono što nam pripada u skupštinskim odborima. Spremni smo da učestvujemo u političkim konsultacijama sa predstavnicima albanskih stranaka kako bismo sagledali njihove stvarne pozicije sada kada je među njima utihnuo žar predizborne borbe. Mislimo da je zbog nagomilanih problema na KiM potrebno da institucije što pre profunkcionišu u punom kapacitetu i očekujemo da albanske stranke shvate da bez snažnog srpskog prisustva u političkim procesima na KiM ovde ne može biti društvenog boljitka.

Izvor: Blic

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva