:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

April 19, 2018   12:05

0

242

Simić:Do sada se pokazalo da nema iskrene volje Prištine


Igor Simiće je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio da je danas pet godina od kada je potpisan Briselski sporazum i od kada je bilo potrebno formirati Zajednicu srpskih opština.



"Na današnjem sastanaku koji počinje u 13 časova u opštini Zvečan svi politički predstavnici srpskog naroda razgovaraće sa upravljačkim timom koji je zadužen za formiranje ZSO", naveo je Simić.



Podsetio je da je taj upravljački tim je formiran 2013. godine i proširen 2016. godine sa dva nova člana, a potvrđen pre 14 dana od strane kosovske vlade.



Naglasio je da su u tom upravljačkom timu četiri predstavnika Srba sa KiM.



"Mi smo uspeli zajedno sa svojom državom i predsednikom Vučićem da se izborimo da se imena odnosno članovi upravljačkog tima ne menjaju, bilo je najava i inicijativa iz Prištine da se upravljački tim proširi da pored tih četiri predstavnika srpskog naroda budu i sedam ili osam predstavnika Alabanaca", objansio je Simić.



"U tom slučaju zamislite kakav bi to statut bio i kakav bi to pristup upravljačkog tima bio i kakve bi aktivnosti upravljačkog tima bile kada imate dvostruku većinu Albanaca unutar tog odbora. Opet bi se kasnilo i odugovlačilo sa onim što je potpisano", dodao je Simić.



Ukazao je da predstavnici Srpske liste smatraju da Priština za tri i po meseca neće preduzeti korake u procesu formiranja ZSO, što je i predsednik Vučić sinoć rekao.



"Mi delimo skepsu predsednika Vučića. Ako pet godina niste imali nikakav korak i onda samo potvrdite odluku iz 2016. godine o zameni dva člana upravljačkog tima, a EU odnosno EK u svom Izveštaju to predstavi kao napredak Kosova ka formiranju ZSO to deluje poražavajuće", rekao je Simić.



Naglasio je da nema nikakvog napretka, kao i da je načinjen onaj korak koji je trebao da bude načinjen pre pet godina.



"Mi imamo plan kada je u pitanju formiranje ZSO koji taksativno navodi šta je sve bio potrebno da se uradi i ovaj period od četiri meseca trebao je da bude završen 2016. godine", ukazao je Simić.



"Kako god, hajde da mi sačekamo, da ne bude da su Srbi ti koji kvare dogovor, da su Srbi ti koji nisu za saradnju i za konstruktivan pristup ovom problemu", istakao je Simić.



Tvrdi da se "do sada pokazalo da nema iskrene volje Prištine, a ni njenih mentora, da se ZSO formira onako kako je dogovoreno u Briselu".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva