:

:

TV Most

clock

April 26, 2018   12:05

0

116

Sijarto: Srbija mora brže u EU, nismo zadovoljni 2025-om


"Mađarska je veoma nezadovoljna stavom Evropske komisije da ove dve zemlje mogu da budu primljene najranije 2025. godine", kazao je Sijarto za MTI.


On je takođe ocenio kao razočaravajuću prošlonedeljnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da će Pariz prijem novih članica EU podržati tek nakon što evropski blok obavi unutrašnje reforme.


 


"Ovaj pristup pokazuje da zapadna Evropa nedovoljno razume region. Zapadni Balkan može podjednako da postane izvor nestabilnosti ili da donese veliki napredak u bezbednosti Evrope", poručio je Sijarto.


 


Mađarski šef diplomatije je ocenio da je "prijem država zapadnog Balkana u ekonomskom i bezbednosnom interesu Evrope u celini i njihova integracija bi osigurala stabilnost bu regionu".


 


Sijarto je dodao da ukoliko to bude zanemareno, "novi talas migracija bi lako mogao da se pojavi na južnim granicama EU, što su u našem slučaju i granice Mađarske".


 


O ulozi Mađarske u priključivanju Srbije Evropskoj uniji i odnosima dveju država, danas se govorilo i u Novom Sadu.


 


Tokom diskusije, čija je tema mađarsko-srpski odnosi u 21. veku, reči je između ostalog, bilo i o ulozi Mađarske na evropskom putu Srbije.


 


Prijateljstvo koje trenutno gaje Mađarska i Srbija, mogli bi da budu primer zemaljama u regionu, ali i unutar Evropske unije, poručeno je sa tribine u Skupštini Vojvodine.


 


Ambasador Mađarske u Srbiji, Atila Pinter ocenjuje da ta zemlja ima značajnu ulogu u procesu našeg pridruživanja Evropskoj uniji, te da je njihova podrška neupitna.


 


 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva