:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2017   12:05

0

180

Sijarto: NATO da uključi zemlje Zapadnog Balkana


"Ubrzanje procesa pristupanja je garancija bezbednosti. Nestabilan i napet Balkan ozbiljan je rizik po celu Evropu... U odnosu na to mi imamo zahteve", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali zvaničnici centralnih evropskih i država Zapadnog Balkana, prenosi Rojters.




Sijarto je istakao da bi pokretanje pristupnih pregovora EU sa Albanijom i Makedonijom trebalo da počne najkasnije u prvoj četvrtini 2018.



EU bi, prema njegovim rečima, takođe trebalo da ponudi BiH i Kosovu "realistične i ostvarive ciljeve integracije i vremenske rasporede", a na sastanku ministara spoljnih poslova u NATO u decembru, ta alijansa bi trebalo da odluči da započne pregovore o članstvu sa Makedonijom i da aktivira plan akcije za članstvo BiH.



Sijarto je istakao da je važan rizik kod nestabilnog jugoistočnog evropskog regiona nemogućnost izdržavanja novog talasa migracija.



"Ukoliko bi naišao novi talas migracija, samo stabilan i snažan Zapadni Balkan to može da zaustavi. Trenutno EU nema strategiju u odnosu na Zapadni Balkan", rekao je Sijarto, a ostali prisutni ministri i diplomate su se složili sa tim.



Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov takođe se obratio pred zvaničnicima.



"Naša država geografski je okružena državama članicama EU, ali smo bili na periferiji političke pažnje EU", rekao je Dimitrov.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva