:

:

TV Most

Foto: Espreso

clock

Septembar 17, 2018   16:00

0

218

Šib: Podržavamo put Srbije ka EU i ostvarenju Agende 2030


"Realizacija Agende 2030 i proces pridruživanja EU imaju za cilj održivi razvoj Srbije na dobrobti svih slojeva društva, rekao je Šib na Kalemegdanu, na otvaranju izložbe ilustracija "Ciljevi održivog razvoja - Agenda 2030" na kojoj su govorili i predsednica Međuresorne grupe za sprovodenje Agende i gradonačelnik Zoran Radojičić.



Prema njegovim rečima, "Agenda je svojevrestan kompas ne samo za ostvarenje razvojne politike nego za sve oblasti poltike".



Nemačka je, kako je dodao, vrlo rano počela da se bavi održivim razvojem, kako na nacionalom, tako i na međunaronom novu, i to razlog zbog koga podržava Srbiju na ostvarenju ciljeva datih u Agendi.



Ambasador je naveo da je težište rada u oblasti razvojne pomoći stavljen na vladavinu prava, održiv privredni razvoj i zaštitu životne sredine. On je dodao da je Agenda relativno nova tema u saradnji sa Srbijom.



Prema njegovim rečima, srpske instucije na polju ostvarivanja ciljeva iz Agende iznalaženja finansijskih sredtva, dobijaju savete od GIZ-a, nemačkog društva za međunarodnu saradnju.



Podsećajući da je u Njujorku, gde se do leta kada je prešao na novu dužnost u Beograd, bavio Agendom 2030, shvatio da nije lako i jednostavno učiniti te apstraktne ciljeve opipljivim za ljude.



"Važno je da javnost bude upućena u proces ostvarivanja ciljeva, jer samo tako rezultate možemo krunisati uspehom, a dogvotnost za to snose svi - državni sektor, nevladin, privatni i celokupno društvo", rekao je Šib i ocenio da upravo izložba vizualizuje ciljeve Agende.



Radovi ilustatora Boba Živkovića, na jednostavan način, bajkovitim bojama, svakom građaninu pokazuju koliko je ostvarenje ciljeva Agende bitno za svakoga od nas. Izložba će biti otovrena do 17. oktobra, a prema rečima Đukić Dejanović želja je da eksponati budu premešteni i u druge gradove Srbije.



Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ocenio je da Agenda i izložba "na prvo mesto stavljaju ekonomoski razvoj, ali i socijana komponentu i onu koja razmišlja o ekologiji i ekološkim problemima".



"Sigurno da veliki gradovi imaju veliki značaj u realizaciji Agende, Sve veći broj ljudi želi da živi u metropolama je problem koji treba rešavati što pre", rekao je on i dodao da je jedna Agenda od glavnih tema sa kolegama gradonačelnicima.



Dodao je da će to u oktobru biti glavna tema na sastanku gradonačelnika 16 plus jedan.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva