:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2017   12:05

0

183

Si: Kina je ustala, postala je bogata i snažna


Si je uputio važne poruke kineskom narodu i govorio o smeru u kojem će Kina ići u narednim decenijama.



Predsednik najmnogoljudnije zemlje sveta je ocenio da je "socijalizam sa kineskim karakteristikama zakoračio u novu eru".


"Biće ovo era u kojoj ćemo obezbediti odlučnu pobedu u izgradnji umereno naprednog društva u svim sferama i sveopštih napora da izgradimo veliku modernu socijalističku zemlju. Ovo će takođe biti era u kojoj će se videti da se Kina približava liderskoj poziciji u svetu. Kina je ustala, postala je bogata i snažna", istakao je Si.



Predsednik Kine je ukazao da su "potrebe da ljudi žive bolje sve veće ne samo u pogledu materijalnih i kulturnih potreba".



"Rastu i njihovi zahtevi za demokratijom, vladavinom zakona, pravičnošću i pravdom, sigunošću i boljim okruženjem", rekao je Si, lider kineskih komunista.



Si je u govoru na kongresu najavio "potpunu reformu vojske na najvišem svetskom nivou do sredine 21. veka".



U glavnom gradu Kine danas je počeo "istorijski" 19. kongres Komunističke partije, a Si ga je otvorio govorom o onome što je urađeno u prethodnih pet godina i planovima za naredne decenije.



Kolege novinari kineskih medija najavili su nam ovaj govor kao odlučujući za dalji put kojim će ta zemlja ići.


Druga po snazi ekonomija sveta ne odustaje od strategije "Jedan pojas jedan put", ne odustaje od daljih investicija u zemlji i drugim državama.



Namera je da se i u narednom periodu zadrži stopa rasta koja je sada na sedam odsto i čime se Kina izuzezno ponosi, posebno imajući u vidu teškoće s kojima se zbog ekonomske krize suočava većina zemalja zapada.



U razgovorima s novinarima srpskih medija koji prate kongres zamenik predsednika Međunarodnog kineskog radija Hu Bangšeng rekao je da je Kongres prilika da se vidi kako je Kina u datim uslovima uspela da zadrži raniji nivo rasta, institirajući pri tome u nameri da se grade dobri odnosi s ostatkom sveta uprkos promenama geopolitičkih odnosa u tom svetu.



A kad je reč o ekonomskom uspehu Kine, naveo je da je za objašnjenje tridesetogodišnjeg napredovanja zemlje neophodno pogledati istorijat razvoja Komunističke partije, uz objašnjenje da su uspesi ostvareni upravo pod vođstvom KPK.



Inače, kongres je počeo u devet sati po lokalnom vremenu, a nekoliko sati uoči početka stotine delegata i novinara u kolonama su čekale da uđu u zdanje Velikog doma naroda.



U Pekingu je ovog jutra kišovito, plato ispred skupštinskog zdanja bio je zato preplavljen kišobranima sive i bordo boje, delegati su pristizali organizovano autobusima, i žene i muškarci su u crnim odelima, a predstavnici pojedinih nacionalnih zajednica došli su u zanimljivim nošnjama.



Nekoliko stotina predstavnika medija pratilo je izlaganje Si Đinpinga, a prevod na nekoliko jezika biće im dostupan popodne, dok je prva pres-konferencija zakazana za sutra ujutro.


Narednih šest dana delegati će razmatrati poruke lidera partije i predsednika države, taj će dokument biti dopunjen amandmanima.



Njegovo usvajanje na završetku kongresa označiće budući pravac Kine, kako kažu, ne do narednog kongresa, nego za nekoliko sledećih decenija.



Ovogodišnji Kongres Komunističke partije Kine se odvija u trenutku kada svi pokazatelji govore da kineska privreda raste i dalje, te da nema nikakvih problema da to ove godine bude 6,5 odsto, što je nedavno potvrdio i direktor Nacionalnog biroa za statistiku Ning Đidže.



Ning Đidže je rekao i da će rezultat možda biti i bolji od planiranog i naglasio da trend stabilnog rasta kineske ekonomije neće biti promenjen.



Dodao je da pored rasta ekonomije treba misliti i na rast zaposlenosti, uz podatak da Kina godišnje stvara 13 miliona novih radnih mesta i da ima rast brutodruštvenog proizvoda od sedam odsto.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva