:

:

TV Most

clock

Avgust 12, 2017   12:05

0

154

Si Đinping Trampu: Ne pogoršavati tenzije sa Pjongjangom

Si je, u telefonskom razgovoru sa Trampom, istakao da "Kina i SAD imaju zajednički interes u realizaciji denuklearizacije Korejskog poluostrva i održavanju mira i stabilnost na tom području", prenosi AFP, pozivajući se na kinesku televiziju Si-Si-Ti-Vi.

Kako navodi AP, predsednik Kine je naglasio da severnokorejsko nuklearno pitanje iziskuje mirno rešenje i da SAD, kao "relevantna strana", treba da pokažu uzdržanost.

Prema njegovim rečima, Kina je spremna da održava komunikaciju sa SAD na bazi uzajamnog poštovanja u iznalaženju odgovarajućeg rešenja.

Oba lidera rekla su da se raduju Trampovom državnoj poseti Kini kasnije ove godine.

"U ovom trenutku, kinesko-američki odnosi se dobro razvijaju", rekao je Tramp, izrazivši uverenje da ti odnosi mogu biti još bolji.

Kako je prenela kineska televizija, Tramp je sagovorniku rekao da u potpunosti shvata ulogu koju Kina ima po pitanju severnokorejskog nuklearnog pitanja.

Bela kuća je danas saopštila da su Tramp i Si u telefonskom razgovoru "ponovili obostranu posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva", prenosi Rojters.

Peking je prethodno izrazio zabrinutost povodom eskalirajućeg "rata rečima" između Vašingtona i Pjongjanga, uključujući Trampovo upozorenje da će Severna Koreja naići na "oganj i gnev" ako i dalje bude pretila Sjedinjenim Američkim Državama.

Tramp je juče još više zaoštrio retoriku, upozorivši Pjongjang da će "istinski zažaliti" ako preduzme bilo kakvu neprijateljsku akciju protiv SAD, a prethodno je putem Tvitera poručio da je američka vojska "na gotovs".

Kina je tradicionalno najbliži saveznik Pjongjanga, ali je prošlog vikenda glasala za nove sankcije u Savetu bezbednosti UN protiv režima severnokorejskog lidera Kim Džong-una, napominje AFP.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva