:

:

TV Most

Foto: wikipedia.org

clock

Januar 31, 2015   12:05

0

208

Šezdeset pet godina Železničkog muzeja

Muzej je smešten u reprezentativnu upravnu zgradu Železnica Srbije, izgrađenu u međuratnom periodu za tadašnje Ministarstvo saobraćaja Kraljevine Jugoslavije.

Muzej je za javnost otvoren 30. aprila 1953. izložbom "Kroz istoriju jugoslovenskih železnica".

Železnički muzej danas poseduje više u 40.000 predmeta u četiri zbirke, koje se nalaze u stalnoj postavci i muzejskim depoima. U muzejskoj postavci su i brojni dokumenti i predmeti koji ilustruju istorijat železnice ne samo kod nas, već i u svetu.

U delu stalne postavke je bista Džordža Stivensona izrađena od gipsa 1899. godine u Engleskoj, koju je, još pre otvaranja muzeja, 1951. godine poklonila železnička ložionica Ljubljana.

U muzeju su i modeli Stivensonovih, ali i drugih lokomotiva koje su vršile prevoz našim prugama. U stalnoj postavci je i kapitel stuba sa železničke stanice u Skoplju, porušene u zemljotresu 26. jula 1963. godine.

Deo postavke je u Ložionici i Strugari u Beogradu, zatim pored depoa "Plavog voza" u beogradskoj železničkoj stanici Topčider, kao i na železničkim stanicama u Beogradu, Nišu, Lapovu, Prokuplju, Pančevu, Vršcu, Kikindi, Somboru i Subotici.

Muzejske eksponate čine i tehnička zbirka uzanih pruga u Požegi, odeljenje koje je otvoreno 1990. godine, u neposrednoj blizini železničke stanice u tom gradu, dok je u staroj železničkoj stanici u obližnjem Užicu, 1999. godine otvorena stalna postavka "Šarganska osmica".

U sklopu muzeja u Beogradu je, između ostalog, i galerija u kojoj se organizuju izložbe, promocije knjiga i drugi kulturni sadržaji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva