:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2017   12:05

0

113

Severna Koreja nabavila ukrajinske raketne motore

Severna Koreja je na crnom tržištu kupila motore za balističke rakete koje je nedavno testirala, piše Njujork tajms.

Američki list navodi da je nabavka ukrajinskih raketnih motora razlog zašto su severnokorejske probe balističkih raketa bile uspešne u proteklih nekoliko meseci, za razliku od prethodnih testova.

Stručnjak za raketno naoružanje u Međunarodnom institutu za strateške studije Majkl Eleman je ocenio da je Severna Koreja, posle neuspešnih proba, promenila kanale snabdevanja.

Verovatno su motori stigli iz Ukrajine, ali je glavno pitanje koliko ih je stiglo u Severnu Koreju i da li im Ukrajinci pomažu, izjavio je Elman.

Dodao je da su istražitelji Ujedinjenih nacija utvrdili da je Severna Koreja probala da ukrade informacije o raketama od ukrajinske vojne industrije.

Drugi stručnjaci smatraju, na osnovu fotografija novih severnokorejskih raketa, da su one veoma slične sovjetskim balističkim projektilima i da imaju motore dovoljno snažne da nose i 10 nuklearnih glava po raketi.

Motori kakvi se vide na tim fotografijama su bili na projektilima razmeštenim na samo nekoliko mesta u Sovjetskom Savezu.

Stručnjaci kažu da Severna Koreja nije imala dovoljno znanja da tako brzo izvede promenu tehnologije.

Severna Koreja je za samo 10 meseci uspela da dođe do uspešne probe balističke rakete, piše Njujork tajms.

Istražitelji smatraju da su motori iz fabrike "Južmaš" u ukrajinskom gradu Dnjepru, koji se nalazi na liniji razgraničenja između proruskih i ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

Ta fabrika je pre raspada Sovjetskog Saveza pravila najsnažnije balističke rakete, uključujući interkontinentalne projektile SS-18.

Proizvodnju je nastavila za potrebe ruskih oružanih snaga i posle raspada Sovjetskog Saveza.

Fabrika je na ivici stečaja već nekoliko godina, navodi Njujork tajms, ali je prošlog meseca negirala tvrdnje da je pred bankrotom i da učestvuje u transferu potencijalno opasnih tehnologija izvan Ukrajine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva