:

:

TV Most

clock

Januar 06, 2016   12:05

0

114

Severna Koreja izvela probu hidrogenske bombe

Sastanak koji će biti održan iza zatvorenih vrata sazvale su UN i Japan.

Mediji ocenjuju da će ova proba, ukoliko bude potvrđena, predstavljati veliki korak napred u nastojanjima Pjongjanga da unapredi svoj ograničeni nukelarni arsenal.

U televizijskom saopštenju se navodi da je Severna Koreja testirala čime je nuklearna moć zemlje podignuta na novi nivo i čime je obezbedeno oružje kojim zermlja može da se odbrani o d SAD i drugih neprijatelja, prenose svetske agencije.

U saopštenju se takođe navodi da je proba bila apsolutno uspešna a to je proslavljeno na ulicama Pjongjanga.

Agencije podsećaju da su Vašington i nuklearni eksperti izražavali skepsu kada je reč o ranijim severnokorejskim tvrdnjama da su izvedene probe hidrogenskih bombi, koje su mnogo jače i koje je mnogo teže napraviti od nukelarnih bombi.

Ako proba bude potvrđena to će biti veoma zabrinjavajući korak i dovešće najverovatnije do još oštrijih sankcija UN protiv Severne Koreje, navodi Rojters.

To će takođe dovesti do dodatnog pogoršanja odnosa te zemlje sa susedima u regionu.

Američki centar za geološka istraživanja uočio je zemljotres jačine 5,1 stepen, a jedna zvaničnik južnokorejske meteorološke stanice saopštio je da je zemljotres izazvan veštačkim putem, i da je njegov epicentar pedesetak kilometara severno od mesta Kildžu, gde se inače nalazi glavni cenar za nuklearne probe u Severnoj Koreji.

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje okarakterisala je probu kao "veliku provokaciju i potez koji ugrožava živote ljudi i budućnost".

SAD su saopštile da je još rano da se potvrdi da je Pjongjang izvršio probu , ali su istovremeno poručile da će "odgovoriti na odgovarajući način na sve provokacije".

Bela kuća je saopštila da prati situaciju i vrši procene u saradnji sa partnerima u regionu.

Stejt departmernt je osudio svako kršenje rezolucija UN i pozvao Severnu Koreju da poštuje svoje obaveze.

Osude stižu i iz Francuske koja ističe da se radi o "kršenju rezolucija UN".

Kineska agencija Sinhua navela je da proba predstavlja udarac procesu denuklarizacije i upozorava da svi potezi koji ugrožavaju stabilnost sveroistočne Azije nisu poželjni i mudri.

Japan je izrazio zvaničan protest Severnoj Koreji zbog testa.

"Proba koju je izvela Severna Koreja predstavlja snažnu pretnju bezbednosti naše nacije i mi to ne možemo tolerisati", upozorio je japanski premijer Šinzo Abe.

Šef Forin ofisa Filip Hamond takođe je izneo osude i naveo da se radi o ozbiljnom kršenju rezolucija UN.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva