:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Jul 16, 2017   12:08

0

174

Sever Kosova dobija novu crkvu

Crkva se gradi na već postojećem crkvištu gde su se meštani ovog sela okupljali za vreme seoske slave Svete Trojice. Vernici su u najbližu crkvu do sada išli u Vračevo ili Lešak. Temelje crkve je u subotu osveštao vladika raško-prizrenski Teodosije.

"Ne samo da podižemo ovaj hram, nego treba da podižemo i hram duše naše," rekao je vladika Teodosije na jučerašnjem osvećenju polaganja temelja.

Biće to prva crkva u Raško-prizrenskoj eparhiji koja nosi naziv ovog sveca koji je bio vladar Duklje, između 1000. i 1016. godine, potvrdio je vladika Teodosije. Duklja je u to vreme bila najistaknutija srpska kneževina, a Vladimir poznat kao pravedan, pobožan i miroljubiv vladar, uprkos dugotrajnom ratu koji se vodio između Vizantije i Samuilovog carstva.

Temelji stare crkve nalaze se pored rimskog puta koji je povezivao Rim i Carigrad, dok se samo selo pominje u dubrovačkim spisima 1456. godine. Carica Milica je sa svojim sinovima Stefanom i Vukanom Ostraće i Lešak, kao metoh, poklonila 1395 - šest godina posle Kosovskog boja - ruskom manastiru Sveti Pantelejmon na Svetoj Gori.

Da je selo u dalekoj prošlosti bilo stvarno živo, pored rimskog puta, crkvišta i drugih artefakta, svedoče i nadgrobni spomenici. U novijoj istoriji, crkveno-manastirski život na Severu Kosova obnavlja se od sredine 2000-ih.

Izvor: RTV Puls, RTV Mir

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva