:

:

TV Most

clock

Mart 25, 2015   12:05

0

198

Ševarlić za nacionalnu poljoprivrednu zadrugu

Ševarlić je novinarima, posle konferencije "Agrarna politika Srbije", koju je organizovao NIN fokus, uz medijsko partnerstvo Tanjuga, rekao da bi, kada je u pitanju mleko, trebalo obezbediti sredstva, uključujući i kredite, za izgradnju zadružne mlekare sa nekoliko otkupnih centara gde se nalaze najveće firme.

On je istakao da bi zadružne mlekare na tržištu Srbije ali i na izvoznim tržištima trebalo da posluju pod jednom robnom markom.

Podsetio je da švajcarski Migros ima dva miliona članova, 80 fabrika, svoj institut i banku a pre dve godine ostvario je ukupnu vrednost prometa od 27 milijardi švajcarskih franaka.

"Srbija je postala kolateralna šteta ekonomskih sankcija koje je EU uvela Ruskoj Federaciji a istovremeno je došlo do naglog priliva poljoprivrednih proizvoda u zemlje koje su kandidati članstvo u EU", pojasnio je on.

Prema njegovim rečima poljoprivrednici su trenutno izopšteni iz prerade i prometa a sve ekonomske analize pokazuju da se u najvećem broju grana poljoprivrede profit ne ostvaruje ni na njihvi ni u štali nego u klanici, uljari, mlekari, odnosno u trgovini.

Srbija je jedina zemlja u svetu koja ima više nezaposlenih poljoprivrednih stručnjaka nego što ima ukupno zaposlenih u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, tvrdi predsednik Drugštva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

Ševarlić je rekao novnarima da je među nezaposlenim poljoprivrednim stručnjacima tri doktora nakuka, 45 magistara i 3.700 mastera i diplomiranih inženjera.

Sa druge strane u agroprivredi Srbije ima ukupno 4.500 tehničara i inženjera, rekao je on.

Prema njegovim rečima, naša zemlja je od 2000. do danas izgubila oko 90.000 radnika u poljoprivredi i prehrambenoj idnustriji u toku procesa privatizacije, tranzicije, stečaja...

"Možemo li govoriti o profitabilnosti novih privatizovanih agrobiznis kompanija a da sa druge strane nemamo održivost ljudi", zapitao je on.

Kada je u pitanju privatizacija u poljoprivredi, Ševarlić je rekao da onima koji se zalažu za prodaju poljoprivrednog zemljišta, savetuje da "prodaju strancima svoje stanove koje su vrlo povoljno dobili a onda od njih iznajme te stanove da u njima stanuju".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva