:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2016   12:05

0

113

Seul, Vašington i Tokio za oštre sankcije protiv Pjongjanga

U telefonskom razgovoru, Park i Obama su se saglasili da je potrebno uvesti i niz sankcija izvan UN kako bi se Severna Koreja kaznila, saopšteno je iz kancelarije južnokorejske predsednice.

"Dva lidera su se dogovorila da dve zemlje blisko sarađuju radi usvajanja rezolucija o snažnim i efikasnim sankcijama kao jedinstvenog odgovora međunarodne zajednice na nuklearnu probu Severne Koreje i lansiranje rakete uz upotrebu balističke raketne tehnologije", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Pjongjang tvrdi da je u nedelju lansirao satelit u orbitu, ali SAD i njihovi saveznici upozoravaju da Severna Koreja zapravo razvija balističku raketnu tehnologiju koju bi mogla iskoristiti za lansiranje nuklearnog oružja preko Pacifika, podseća britanska agencija.

Neimenovani zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane rekao je danas da je raketa koju je Pjongjang lansirao u nedelju moćnija nego raketa koju je ispalio 2012. godine, te da ima domet od 12.000 kilometara što znači da može da dosegne veći deo SAD, prenosi AFP.

Kako je rekao novinarima, potvrđeno je da je ispaljena raketa u orbitu postavila objekat, ali još nije provereno da li navodni satelit funkcioniše.

Severna Koreja, međutim, još nije ovladala ključnom tehnologijom potrebnom da bi se ta raketa pretvorila u interkontinentalnu balističku raketu, dodao je on.

Istovremeno, visoki američki vojni zvaničnik rekao je za Si-En-En da se satelit koji je Severna Koreja ispalila "ljulja u orbiti" te da nije koristan niti funkcionalan.

On je naveo da je Južna Koreja u okeanu u nedelju pronašla oko 270 delova za koje veruje da potiču od lansirane rakete i sada ih analizira.

Savet bezbednosti UN u nedelju je snažno osudio potez Pjongjanga i obećao da će preduzeti akciju, dok je Vašington obećao da će se pobrinuti da 15-člano telo nametne "ozbiljne posledice" Severnoj Koreji što je pre moguće.

Kina, ključni saveznik Severne Koreje i članica SB UN sa pravom veta, odupirala se oštrim sankcijama koje traže SAD i Juzna Koreja još od kada je Pjongjang 6. januara testirao nuklearnu napravu za koju tvrdi da je hidrogenska bomba.

Međutim, visoki zvaničnik SAD rekao je juče da Kina prihvata da nova rezolucija UN o Severnoj Koreji uključi dodatne sankcije, ali Vašington traži od Pekinga da izvrši još veći pritisak na Pjongjang.

Predložene sankcije još nisu objavljene, ali je neimenovani diplomata rekao Rojtersu da se Vašington nada pooštravanju međunarodnih ograničenja za bankarski sistem Severne Koreje, što Peking ne podržava iz straha da se ne pogoršaju uslovi u osiromašenoj susednoj zemlji.

Severna Koreja je već podvrgnuta brojnim sankcijama UN zbog ranijih lansiranja raketa i tri nuklearne probe 2006, 2009. i 2013. godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva