:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2018   18:55

0

203

Seul i Vašington uskoro objavljuju otkazivanje manevara


Odluka o suspenziji odnosi se samo na obimne vojne manevre, ali ne i na rutinske vežbe, naveli su isti izvori, ali su istakli da će zajedničke vežbe biti obnovljene ukoliko Severna Koreja ne bude ispunila svoje obaveze o denuklearizaciji.


 


Američki predsednik Donald Tramp je u utorak, posle samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom, u Singapuru, izjavio da treba prekinuti "ratne igre" koje su "provokativne" i "skupe". 


 


"Vojne vlasti Južne Koreje i SAD su u bliskim kontaktima u vezi sa zajedničkim vežbama za koje je predsednik Tramp rekao da želi da ih prekine. Sledeće nedelje, ministarstva odbrane Južne Koreje i SAD će zajednički objaviti rezultat tih diskusija", rekao je izvor Johnapa, koji je želeo da ostane anoniman. 


 


Trampovo pominjanje "ratnih igara", prema istom izvoru, moglo bi da se odnosi na obimne godišnje manevre, kao što su "Ključna odlučnost" u proleće, i "Ulči-ÄŒuvar slobode" na leto. 


 


Prošle godine je 17.500 američkih i više od 50.000 južnokorejskih vojnika učestvovalo na manevrima "Ulči-ÄŒuvar slobode". 


 


U Južnoj Koreji je stacionirano oko 28.500 američkih vojnika, što je nasleđe Korejskog rata, zavrsenog 1953. godine. 


 


Jonhap podseća da su Seul i Vašington još 1992. godine, u vreme tadašnjeg dijaloga sa Pjongjangom, otkazale vežbe "Timski duh", ali su ih naredne godine obnovili.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva