:

:

TV Most

clock

Mart 16, 2018   12:05

0

195

"Å estorka": Omogućiti da region govori jednim glasom


"Mi veoma cenimo kontinuirani angažman EU u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar regiona i s regionom i pozdravljamo potvrđenu nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan, kao što je naglašeno u dokumentu Evropske komisije", navodi se u zajedničkoj izjavi ministara.



Ministri su naveli da toplo pozdravljaju njenu pozitivnu političku poruku za ceo region i otvorenu perspektivu da se krene napred na evropskim putevima zemalja Zapadnog Balkana, na osnovu sopstvenih zasluga i tempom kojim su ostvareni.

 


Ministri su naglasili značaj Agende za povezivanje, posebno u sektoru saobraćaja i energetike te pozdravljaju sprovođenje Sporazuma o transportnoj zajednici, kao i predstojeće aktivnosti u vezi s realizacijom projekata u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan.



Naveli su da prepoznaju značaj digitalizacije i cene sve aktivnosti u vezi s tim te pozdravljaju predstojeći samit Zapadnog Balkana o digitalizaciji koji će se održati u Skoplju u aprilu ove godine, a na kom će se odrediti smernice i prioriteti za digitalizaciju regiona.



"Ostajemo posvećeni jačanju sigurnosti u regionu kao pouzdan partner EU u domenima sigurnosti, borbe protiv organizovanog kriminala, borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, ilegalne migracije, kao i sigurnosti granica i upravljanja migracijama", zaključili su ministri spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana.



"Šestorka" je zaključila i da je potrebno paralelno nastaviti izgradnju što boljih odnosa u regionu, ali i projekata koji će doneti korist građanima i biti podrška na putu ka EU.



Ministarskom sastanku je prisustvovao srpski šef diplomatije Ivica Dačić, a domaćin je bio ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva