:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 22, 2015   12:05

0

114

Sertić: Proces privatizacije mora da se završi

On je u izjavi za RTS podsetio da se jedna izmena odnosi na to da preduzeća za koja su već objavljeni tenderi za privatizaciju dobiju zaštitu do 31. oktobra, druga je da vlada za određen manji broj preduzeća može da donese odluku o zaštiti do godinu dana i treća je procena tržišne vrednosti na dan 31. decembra 2014. godine.

Sertić je naveo da se u tih 500 preduzeća nalazi 80 odsto onih gde su privatizacije već raskinute i preduzeća koja imaju ogromne porbleme.

"Ulažemo maksimalne napore i u Vladi i u Agenciji za privatizaciju da pokušamo za maksimalan broj preduzeća da nađemo strateškog partnera ili da ga prodamo", naveo je ministar.

Nažalost, zbog dugovanja koja ta preduzeća imaju iz prošlosti i nerešenih pravnih i administartivnih problema, najveći broj potencijalnioh kupaca koji su se javili, zainteresovani su samo za delove preduzeća, predočio je Sertić, uz napomenu da je sve spremno za početak pregovora.

On je upozorio da će 31. maja, kada padne zaštita preduzeću koje tada bude blokirao neki poverilac svojom naplatom, pasti i sama privatizacija.

"Zato ulažemo maksimalan trud da nađemo strateškog partnera za ta preduzeća", istakao je ministar privrede.

On je naveo da je pitanje da li će istog dana svih 50 preduzeća biti blokirano, navodeći primer Simpa i Laste, koji nisu bili zaštićeni, ali su poverioci prilikom razgovora pokazali razumevanje, jer su shavitili da, ukoliko naplate svoja potraživanja, rezultat neće biti dobar za njih.

"Znači bolje je da naplata dođe kroz planirani proces reorganizacije ili druge modele. Za očekivati je da će neka preduzeća biti blokirana, a ta preduzeća će onda imati svoje poteškoće u radu", dodao je Sertić.

On je rekao da je ove godine pripremljen ozbiljan tranzicioni fond od 16 milijardi dinara i u dogovoru sa MMF-om, da ne kršimo pravila.

"Suština je da ćemo omogućiti svim radnicima čija preduzeća uđu u probleme da uzmu otpremnine i na taj način bar privremeno reše svoj socijalni problem", kazao je on.

Sertić je za Dnevnik RTS rekao i da se očekuje dobijanje dozvole za bescarinski izvoz vozila za Rusiju, uz napomenu da je procedura duga i da o tome treba da odluči Carinska unija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva