:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2015   12:05

0

114

Sertić: O Telekomu do kraja godine

Sertić nije želeo da otkrije ko su interesenti za kupovinu Telekoma, ali ni to koja će biti minimalan cena ispod koje se ta kompanija neće prodati i da li je to 2,2 milijarde evra kolika je bila poslednja ponuda pri ranijem pokušaju privatizacije ili neki drugi iznos.

"Najvažnije je pronaći kredibilnog partnera koji će omogućiti rast i razvoj Telekoma", rekao je ministar u emisiji "Pravi ugao" RTV.

On je ponovio i da se Telekom neće prodavati "po svaku cenu" i da će Vladi predložiti prodaju samo ukoliko računica bude povoljna.

Nagovestio je i da se na osnovu prispelih ponuda može reći da će ta računica po Srbiju biti pozitivna, jer se inače, kako je naveo, ne bi ni išlo u drugi krug za koji je izabrano osam kompanija.

On je rekao i da je okvirni plan države da se polovina sredstava od ove privatizacije plasira u javne investicije, a polovina za isplatu najskupljih dugova, čime bi se znatno smanjile i kamate na državni dug.

Sertić je istakao da će i ta računica takođe imati uticaja prilikom odlučivanja o izboru kupca za Telekom.

Komentarišući najave premijera da bi deo novca mogao biti uložen izgradnju nacionalnog stadiona, Sertić je izjavio da je stadion ideja Fudbalskog saveza Srbije i da sigurno neće sve pare otići na to, već samo jedan deo kroz sufinansiranje države.

"Nama novac od Telekoma, pre svega, treba da služi kao razvojna poluga, a ne da ide u potrošnju", istakao je ministar.

Na primedbu da ni poverenik ne može mimo zakona da stavlja ugovore na uvid javnosti, on je kazao da nije sporno da poverenik ostvari uvid u neki zaštićeni ugovor, pa i ugovor Železare Smederovo sa novim menadžmentom, već da se protivi "tome da preko poverenika taj ugovor dođe do organizacije Transparenstnost Srbije ili nekog drugog", a time i do šire javnosti.

Sertić je kazao i da je Komisija za zaštitu konkurencije sve delove tog ugovora Železare proglasila zaštićenima.

Povodom kritika o gubicima Železare, ministar je izjavio da bi alternativa bila zatvaranje te fabrike, a da to Vlada ne želi, već da želi da očuva tu proizvodnju, te da trenutno vodi pregovore sa jedno kineskom kompanijom o privatizaciji Železare.

Sertić nije osporio da Železara proizvodi gubitke, ali tvrdi da su manji nego ranije. A na pitanje šta će se desiti ukoliko se ne nađe kupac a dugovi ostanu, Sertić je kazao da "u tom slučaju Železara ide u bankrot".

Na pitanje ko pokriva trenutne gubitke Železare, Sertić je kazao da se "ni jedan dinar iz budžeta ne daje za pokrivanje tih gubitaka", dodavši da Železara redovno servisira svoje obaveze

Ministar privrede je kazao i da Vlada ne može ništa da učini da bi se sprečilo neprijateljsko preuzimanje lista Politika.

Kad je reč o državnom udelu, ministar je naveo da je privatizacija AD Politke odložena do maja sledeće godine, jer je na listi kompanija od strateškog značaja.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva