:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2017   12:05

0

125

Sertić: Nedovoljna investiciona povezanost Srbije i Indije

Sertić je rekao na drugom zasedanju Biznis foruma Indija–Srbija, koji je održan nakon nedavne posete premijera Srbije Aleksanda Vučića Indiji, da je i dalje nedovoljna investiciona povezanost Srbije i Indije i da je cilj da se poveća razmena dve zemlje, koja je sada oko 142 miliona dolara.

On je rekao da je od toga svega desetak miliona dolara našeg izvoza u Indiju i da postoji veliki disbalans u trgovinskoj razmeni.

Drugo zasedanje Biznis foruma je pripremni sastanak za treću sednicu Mešovitog ekonomskog komiteta Indije i Srbije, koja će uskoro biti održana u Nju Delhiju.

"Indijski privrednici su upoznati sa našim potencijalima i tokom posete premijera Vučića Indiji u januaru, ali i kroz programe koje smo imali da zajedno sa ambasadom Indije organizujemo posetu toj zemlji", rekao je Sertić.

Kako kaže, cilj je da njihovim privrednicima objasnimo koliko su velike mogućnosti za investiranje u Srbiji.

"U prethodnom periodu smo imali potencijalne veoma zainteresovane investitore iz Indije za razgovore oko proširenja saradnje koja je nekada postojala između indijske kompanije Tafe i našeg proizvođača traktora IMT", rekao je Sertić.

On je dodao da je ta kompanija nekada radila za IMT, ali da je u međuvremenu postala velike, a naša fabrika je propala.

Sertić je podsetio da je Tafe imala želju da kupi IMT ističući da zbog velikog broja nerešenih pitanja iz prošlosti IMT-a taj problem ni do danas nije rešen.

"Nismo uspeli da rešimo pitanje imovine, pošto ogromna imovina nije upisana na kompaniju, stečajni postupak je u toku, u okviru kojeg će se sada rešavati problemi", naveo je Sertić.

On je naglasio da će videti na koji način može država time da se bavi i kako da obnovimo saradnju.

"Pored želje da se povežete sa nekim morate da rešite veliki broj administrativno pravnih problema koje su za nažalost za deo većih preduzeća gotovo prepreke koje je nemoguće rešiti u kratkom periodu. Zato smo zainteresovani da razvijamo nove oblike saradnje i da razgovramo o investiciama koje mogu da dođu iz Indije, ali i da naši investiori mogu da posluju u toj zemlji", rekao je Sertić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva