:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2018   20:21

0

220

Šerbedžija večeras na Festivalu evropskog filma Palić


Jubilarni, 25. Festival evropskog filma na Paliću počeo je sinoć uručivanjem srebrnjaka dosadašnjoj predsednici Saveta festival, našoj proslavljenoj glumici Miri Banjac. Dar povodom jubileja je uručio njen naslednik na mestu prvog čoveka Saveta, dramski pisac i akademik Dušan Kovačević.



"Predsednik Saveta će biti čovek koji će sigurno biti kičma ovog festivala i saveta. Čoveka koji je odavno zadužio i filmsku i pozorišnu umetnost ", poručila je Mira Banjac sa scene na Letnjoj pozornici.


"Čini mi se da ovaj festival je  iz godine u godinu sve uspešniji, popularniji i veći i ja se nadam da ću naslediti Miru Banjac kako valja jer mi je već rekla neke tajne ", rekao je Duško Kovačević i proglasio festival otvorenim.



Festivalsku publiku pozdravio je i gradonačelnik  Bogdan Laban, a tim povodom istakao da je Festival evropskog filma jedan od simbola Subotice, cele Vojvodine i najveći ambasador kulture. Podršku festivalu u budućem periodu najavio je i Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.



"Želim da u ime Pokrajinske Vlade još jednom javno obećam da ćemo Evropski Filmski Festival ovde na Paliću pomagati i više nego ranijih godina jer je ovo sjajna tradicija i ovaj veliki jubilej zaista dostojan toga", kazao je Mirović.



Radoslav Zelenović, direktor festivala, rekao je da je 25 godina u životu jednog festivala mnogo za one koji znaju koliko je to teško raditi, ali je zadovoljstvo raditi za publiku kao što je palićka. A publika očekuje vrhunske filmove.



"Nadam se da će biti zastupljene savremene teme koje nas dotiču u 21. veku pre svega migrantska kriza, liberalni kapitalizam, tranzicija I tako", izjavio je Zelenović.



Program festivala otvorio je italijanski film "Srećan kao Lazaro" van konkurencije, a publika će do petka imati prilike da vidi više od sto ostvarenja, koja su fokusirana na migrantsku i moralnu krizu, na izazove liberalnog kapitalizma. Ovogodišnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" je glumac i reditelj Rade Šerbedžija, koji će nagradu preuzeti danas i održati koncert subotičkoj publici, dok Brian Cox na festival stiže sutra.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva