:

:

TV Most

Foto: Foto> parlament.gv.at

clock

Mart 23, 2015   12:05

0

146

Šenc: Srbija će osnažiti EU

On je, na koktelu za učesnike sutrašnjeg poslovnog foruma „Srbija u Beču 2015“, u organizaciji Privredne komore Srbije (84, PKS), ukazao da je Srbija značajan trgovinski partner Austrije.

Šenc je podsetio da je trgovinska razmena dostigla 850 miliona evra, kao i da je vrednost austrijskih investicija u Srbiju tri milijarde evra.

"Nadam se da su Austrijanci doprineli obezbeđivanju velikog broja dobrih radnih mesta“, kazao je Šenc dodajući da je kao nekadašnji šef austrijskog naftnog koncerna OMV upoznao Srbiju, sa kojom ima dobra iskustva.

„Gostoprimstvo Srba je legendarno“, konstatovao je on.

Prema njegovim rečima, Austrija odlično razume srpsku kulturu i shvatanje, dodajući da dve zemlje u prošlosti nisu uvek imale najbolje odnose, ali i da se nada da trenutni odnos to kompenzuje.

"Raduje me što Srbi žele Austriju i uprskos istoriji. Uveren sam da će Srbija postati članica EU“, poručio je Šenc.

Direktorka Predstavništva PKS u Beču Vera Vidović ukazala je da je ovo četvrti put da PKS sa Privrednom komorom Austrije organizuje poslovni forum, koji je odlična prilika za firme dve zemlje da se upoznaju i započnu saradnju.

Ona je prenela da Predstavništvo PKS ove godine obeležava 10 godina postojanja, jubilej koji je od velikog značaj imajući u vidu teška krizna vremena kroz koju je prošao svet.

Vidović je istakla da je nekoliko stotina srpskih preduzeća preko Predstavništva ostvarilo značajne kontakte sa austrijskim partnerima.

U Privrednoj komori Austrije sutra se održava Poslovni forum „Srbija u Beču 2015“, na kojem se predstavlja oko 50 srpskih firmi, i koji će okupiti rekordan broj učesnika – 340 predstavnika privrede, lokalne samouprave i državnih institucija dve zemlje.

Na skupu u Beču predstaviće se oko 50 srpskih kompanija, a najviše firmi je u oblasti poljoprivredno-prehrambene industrije, zaštite životne sredine, reciklaže i komunalne privrede. Ovogodišnji forum okupiće 250 predstavnika poslovne zajednice Austrije i 87 iz Srbije.

Nakon plenarnog dela Poslovnog foruma predviđeni su bilateralni razgovori srpskih i austrijskih privrednika. Menadžeri kompanija iz Srbije imaće priliku da se, u direktnim razgovorima, upoznaju sa predstavnicima austrijskih firmi koje su zainteresovane za poslovanje u Srbiji.

Skup će otvoriti predsednik Privredne komore Austrije Kristrof Lajtl i srpski premijer Aleksandar Vučić, a govoriće i ministra finansija Dušan Vujović, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva