:

:

TV Most

clock

Oktobar 20, 2017   12:05

0

167

Senator Kardin: Put za Balkan je Zapad


U intervjuu za Glas Amerike, uticajni američki senator i vodeći demokrata u Spoljnopolitičkom odboru Senata je rekao da SAD pažljivo prate situaciju na Balkanu.



"Znamo da je Rusija aktivna na Balkanu i to prepoznajemo. Naravno, sada imamo NATO partnere u regionu", istakao je Ben Kardin.


Smatramo da na Balkanu postoji jasan put ka integraciji u Evropu i iskreno ka članstvu u NATO.



"Prilično smo uvereni da će put za Balkan biti bliža saradnja sa Zapadom, a ne Rusijom, ali svakako pažljivo pratimo šta se događa", rekao je Kardin.



Kada je reč o mešanju u prošlogodišnje američke predsedničke izbore, vodeći demokrata u senatskom Spoljnopolitičkom odboru, ističe da istrage o tom slučaju neće biti skoro okončane.



"Svakog dana saznaje se sve više informacija. Jasno je da je Rusija pokušala da se meša u naše izbore, da je to radila u sajber prostoru i da je podržavala jednog kandidata, predsednika Trampa", naveo je Kardin.



Prema njegovom mišljenju, ima sve više nagoveštaja da je Rusija svesno ili nesvesno, koristila ljude u SAD.



"Jasno je da su bili aktivno angažovani na internetu, gde su kupovali reklame. Sve to izlazi na površinu", rekao je Kardin.



Naveo je da je cilj istraga da se zaštite američki bezbednosni interesi i spreči ponovno mešanje Rusije.



"Opredelili smo novac i budžetski proces da se u saradnji sa našim evropskim saveznicima branimo od takve vrste napada. Takođe, obezbeđujemo sredstva za borbu protiv propagande kojom se pokušava uticati na mišljenje javnosti", rekao je Kardin i dodao da smatra da je Rusija izuzetno aktivna i da neće stati.



Kardin je rekao da je američki Kongres letos Moskvi uveo nove sankcije, koje aktuelna administracija još nije primenila, zbog čega su on i njegov kolega senator Džon Mekejn, nedavno pisali američkom predsedniku Donaldu Trampu.



Kardin je nedavno kritikovao i Trampovu odluku da ne sertifikuje nuklearni sporazum sa Iranom, iako je on sam glasao protiv njega 2015. godine.



Što se tiče severnokorejske nuklearne aktivnosti, senator Kardin smatra da vojna opcija ne bi trebalo da bude rešenje i da SAD moraju da intenziviraju diplomatske napore, naročito sa Kinom koja je ključni igrač kada je reč o tome problemu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva