:

:

TV Most

Foto: kolarac.rs

clock

Mart 25, 2015   18:10

0

169

Sekstet Berlinske filharmonije na Kolarcu

U sekstetu Berlinske filharmonije su izuzetni umetnici Emanuel Paji, flauta, Pol Mejer, klarinet, Daišin Kašimoto, Maja Avramović, violine, Hoakin Rikelme Garsija,viola i Štefan Konc, violončelo.

"Novi koncert iz najpopularnijeg ciklusa Kolarčeve zadužbine, Velikani muzičke scene, izuzetna je prilika za ljubitelje kamerne muzike da čuju soliste najboljeg orkestra na svetu, Berlinske filharmonije, u zajedničkom muziciranju. Na programu su odabrana dela Volfganga Amadeusa Mocarta i Đoakina Rosinija u aranžmanima za različite kamerne sastave", najavila je izvršni direktor Kolarčeve zadužbine Mima Lazarević.

Na programu je Sonata za dve violine, violu i violončelo br.2, A-dur (ar. D.H. Ferster) Rosinija, Mocartov Kvartet za flautu, violinu, violu i violončelo br.2, Ge-dur, K.285a , Kvartet za flautu, violinu, violu i violončelo D - dur, K.285 i Kvintet za klarinet i gudački kvartet A-dur, K.581.

U sekstetu Berlinske filharmonije je švajcarsko-francuski flautista Paji, jedan od najuzbudljivijih i najodvažnijih muzičara današnjice koji se sa 22 godine pridružio Berlinskoj filharmoniji kao prvi flautista, pod dirigentskom palicom Klaudija Abada, a na tom mestu se nalazi i danas.

Paji je dobro poznat beogradskoj publici jer pored angažmana sa Berlinskom filharmonijom, ima uspešnu međunarodnu karijeru soliste i kamernog muzičara. Redovno nastupa na najpoznatijim festivalima širom Evrope, SAD-a i na Dalekom istoku.

Kao solista, sarađivao je sa velikim brojem najpoznatijih svetskih orkestara, među kojima su Londonska filharmonija, ciriški Tonhale orkestar, Simfonijski orkestar Bavarske radiotelevizije, orkestar Marinski, Kamerata iz Salcburga, Nemačka kamerna filharmonija iz Bremena, Simfonijski orkestar iz Sinsinatija, Nacionalni orkestar iz Vašingtona, Simfonijski orkestar Japanske radiotelevizije i Škotski kamerni orkestar. Objavio je više od 20 snimaka koji su dobili jednoglasne pohvale kritičara i ovenčani nagradama i priznanjima. Za doprinos muzici 2009. godine je dobio orden Viteza Reda umetnosti i književnosti a 2011. godine je postao počasni član Kraljevske muzičke akademije. Paji je, takođe, ambasador Unicefa.

Francuski klarinetista Mejer je svestrani umetnik, nastupa kao solista, kamerni muzičar, dirigent i bavi se pedagoškim radom. Kao jednog od izuzetnih svetskih klarinetista, solistički ga angažuju mnogi veliki orkestri kao što su Francuski nacionalni orkestar, Pariski nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar Francuskog radija, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Orkestar Radio Kelna, Orkestar Tonhale iz Ciriha, Losanđeleska filharmonija, Ruski državni simfonijski orkestar, Orkestar Romanske Švajcarske, Simfonijski orkestar Bi Bi Si-ja.

Posvećen je savremenoj muzici i mnogi aktuelni stvaraoci komponuju i posvećuju mu svoja koncertantna dela. Među njima su Penderecki, Jarel, Čen, Berio, Eskeš, Dusapin. Za glavnog dirigenta tokijskog Orkestra „Kosei“ s kojim neguje savremeni repertoar predstavljajući ga širom Japana i u inostranstvu imenovan je 2009.godine. Mejerov diskografski opus obuhvata više od 40 kompakt-diskova koji su dobili brojne nagrade.

Japanski violinista Kašimoto dobitnik je prvih nagrada na brojnim međunarodnim takmičenjima: Menjuhin(1993), Violinskom takmičenju u Kelnu (1994), Takmičenju Fric Krajsler u Beču (1996) i Međunarodnom takmičenju Long -Tibo u Parizu (1996).

Kašimoto je prvi koncert majstor Berlinske filharmonije. Razvijao se i odrastao u Japanu, Nemačkoj i SAD. Kao solista nastupa sa velikim svetskim orkestrima poput Bostonskog simfonijskog orkestra, simfonijskih orkestara Bavarskog i Frankfurtskog radija, Francuskog nacionalnog orkestra, drezdenske Državne kapele i Sanktpeterburške filharmonije.

Svoj angažman prvog koncert majstora Berlinske filharmonije smatra ogromnom čašću, satisfakcijom i obavezom, ali i privilegijom, budući da mu specijalno mesto prvog violiniste pruža priliku za stvaranje muzike na najvišem nivou, istovremenu saradnju s dirigentom, solistom i orkestrom.

Violinistkinja iz Srbije Avramović diplomirala je 1981.godine u specijalnoj Muzičkoj školi za talentovanu decu u Ćupriji. Studije u majstorskoj klasi Igora Ozima završila je u Nemačkoj, a bila je i prvi stipendista Fondacije Ive Pogorelića.

Posle rada u više orkestara, 1994.godine je postala član Berlinske filharmonije. Po njenom mišljenju, muzičari ovog slavnog orkestra, bez obzira da li se nalaze za prvim ili poslednjim pultom, da li su početnici ili veterani, uvek sviraju s kompletnom posvećenošću i velikom radošću, bez opasnosti da njihovo muziciranje postane rutina.

Avramović je dobitnica nekoliko nagrada na nacionalnim violinskim takmičenjima a od početka karijere aktivna je i kao kamerni muzičar. Svirala je s ansamblom Divertimento iz Berlina, braćom Renoom i Gotjeom Kapison, klarinetistom Polom Mejerom i kolegom violinistom Gajem Braunštajnom.

Španski umetnik Garsija je već u 12. godini odlučio da postane orkestarski muzičar. Pošto je s izvanrednim uspehom završio studije na Kraljevskom muzičkom koledžu u Madridu nastavio je postdiplomske studije na Univerzitetu umetnosti u Berlinu.

Orkestarsku karijeru je započeo kao asistent prvog violiste u Simfonijskom orkestru Barselone da bi sa te pozicije direktno stigao u Berlinsku filharmoniju. Od tada se često pojavljuje kao solista s poznatim orkestrima.

Prva turneja sa Berlinskom flharmonijom, koja je po njegovom mišljenju najbolji orkestar na svetu, vodila ga je u Madrid, grad u kojem je studirao i koncertnu dvoranu gde je tada svirao, što ga je ispunilo ogromnim ponosom.

Austrijski violončelista Konc muzičko školovanje započeo je u osmoj godini na Visokoj muzičkoj školi rodnog Beča da bi 2000. godine postao student Roberta Nađa na Bečkom konzervatorijumu. Dve godine kasnije upisao je studije iz kompozicije i dirigovanja.

Na njegovo dalje učenje i razvoj presudno je uticao i podsticajni rad u majstorskim klasama Danijela Barenbojma, Stivena Iserlisa, Hajnriha Šifa, Olafa Maningera i Tamaša Varge, kao i izvođenje kamerne muzike s Julijanom Rahlinom, Dmitrijem Sitkoveckim i s ansamblom 12 violončelista Berlinske filharmonije.

Stipendista Orkestra akademije Berlinske filharmonije postaje 2006.godine a u svoj sastav ga primaju i Berlinski barokni solisti i Ansambl Brams iz Berlina. Konc intenzivno sarađuje i sa proslavljenim violinistom Maksimom Vengerovim.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva