:

:

TV Most

clock

Avgust 08, 2017   12:05

0

172

Å ekerinska: Mešanje u naš strateški cilj nije prijateljsko

Ministarka odbrane Makedonije Radmila Å ekerinska ističe da uticaji koji predstavljaju mešanje u taj strateški cilj nisu od pomoći, niti prijateljski.

"I pre izbora vlade, bili smo svedoci određenog "curenja" informacija o pokušajima Rusije da ostvari uticaj u ključnim političkim i bezbednosnim sferama, i zabrinuti smo zbog njih. Verujemo da članstvo Makedonije u NATO-u može da učini kraj tim pokušajima", rekla je Å ekerinska u intervjuu koji je prošle nedelje u Skoplju dala agenciji Blumberg.

Od juna, i prve promene državnog rukovodstva za više od deset godina, Makedonija pokušava da oživi napore u cilju pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u, navodi Blumberg.

Å ekerinska je rekla da vlada premijera Zorana Zaeva nastoji da popravi odnose sa Grčkom koja, zbog spora oko imena, blokira pokušaje Makedonije da uđe u NATO i posveti se internim reformama tokom perioda od devet meseci radi "što skorijeg" ulaska u Severnoatlantsku vojnu alijansu.

Makedonija mora da se pozabavi pitanjima vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa, koja su trenutno viđena kao problem kada je reč o ulasku Makedonije u NATO, rekla je Å ekerinska.

"Ostaćemo posvećeni ostvarivanju tih reformi, ali ćemo nastaviti da tražimo od zemalja članica NATO-a da cene te napore, uzmu u obzir rezultate i donesu odluke što pre," rekla je ministarka.

Nastojeći da sledi primer Crne Gore, koja je u junu pristupila NATO-u, Makedonija će u 2018. godini povećati budžetska izdvajanja za odbranu, koja trenutno iznose manje od jedan odsto BDP, rekla je Å ekerinska.

Å ekerinska, koja je takođe zamenik premijera Makedonije, pozdravila je prošlonedeljnu posetu potpredsednika SAD Majkla Pensa Crnoj Gori, ističući da je ta poseta predstavljala "ključnu poruku" koja je otklonila sve ranije sumnje u pogledu posvećenosti Vašingtona NATO-u i regionu.

"Te sumnje su iščezle", ističe Å ekerinska.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva