:

:

TV Most

clock

Februar 06, 2016   12:05

0

141

Šefovi diplomatija EU: Pomoći Zapadnom Balkanu s izbeglicama

"Važno je da ne preduzimamo samo jednostrane mere, već da zadržimo zajedničku evropsku perspektivu", rekao je Kunders, čija zemlja predsedava EU, na konferenciji za novinare posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova Unije i zemalja kandidata o migrantskoj krizi u Amsterdamu.

EU je danas pozvala Tursku da otvori svoje granice hiljadama sirijskih izbeglica, a visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je da podrška koju Unija pruža Turskoj ima za cilj da se zagarantuje da Ankara može da zaštiti i udomi ljude koji traže azil, prenele su agencije.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut ÄŒavušoglu, koji se danas sastao sa šefovima diplomatija EU na neformalnom sastanku u Amsterdamu, rekao je da turska vlada održava "otvorenu pograničnu politiku za ljude koji beže od agresije sirijskog režima i vazdušnih napada Rusije".

"Moramo da zadržimo tu politiku otvorenih vrata. Već smo primili više od 5.000 izbeglica, a na putu ih je još 50.000 do 55.000 i ne možemo da ih tamo ostavimo", rekao je on.

Ministri EU su danas razmatrali i mogućnost slanja veće pomoći Makedoniji kako bi se bolje zaštitile evropske granice, umesto da se oslanjanju na Grčku, prenosi AP.

"Ako Grčka nije spremna ili sposobna da zaštiti Šengen zonu i ne prihvata pomoć od EU, onda nam je potrebna druga odbrambena linija, a to su očigledno Makedonija i Bugarska", rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na današnjem sastanku.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki posle sastanka je izjavio da nije važno kako će se ta pomoć tehnički zvati.

"Najvažnije je da imamo ljude i opremu da možemo da kontrolišemo granicu i sprovodimo registrovanje tamo gde bi ljudi trebalo legalno da prelaze granicu", rekao je on, dodavši da je Makedonija već uposlila u te svrhe svoju vojsku.

Na sastanku u Amsterdamu je učestvovao i šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc, koji je ocenio da vlada u Atini i dalje potcenjuje razmere izbegličke krize.

Komesar EU za proširenje Johanes Han izjavio je danas, uoči sastanka, da je neophodno pronaći zajedničko evropsko rešenje za izbegličku krizu kako bi se izbeglo da zemlje Zapadnog Balkana postanu "parking za izbeglice".

On je ukazao da je potrebno pronaći evropsko rešenje izbegličke krize i upozorio da pojedinačne odluke zemalja mogu da imaju domino efekat.

"Šengen je simbol Evrope i ne smemo da dozvolimo da on propadne", naglasio je Han.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva