:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2015   11:28

0

119

Šefčovič: Ne žurite s Turskim tokom


Maroš Šefčovič je završio dvodnevnu posetu Beogradu. U razgovoru za RTS kaže da je za EU regionalni prioritet bugarsko-srpska gasna interkonekcija, a spremni su da iz svojih fondova podrže energetsku diverzifikaciju koju savetuju Srbiji. Što se ruskih planova tiče, Evropska unija želi da mesto isporuke gasa bude u Evropi, a ne na turskoj granici.

Kada savetujete Srbiju da diverzifikuje svoje energetsko snabdevanje, da li zapravo poručujete da se distancira od Rusije?

Ne, definitivno ne. Ono što bismo želeli da postignemo je da svaka evropska zemlja ima veću energetsku bezbednost, a to znači pristup najmanje tri različita izvora gasa. Jer to s jedne strane povećava konkurenciju, što pozitivno utiče na cenu. A i energetska bezbednost je veća.

Znači, vi nemate ništa protiv da se "Turski tok" protegne do Srbije?

O "Turskom toku" bismo morali da porazgovaramo jer o njemu do sada znamo samo sa pres-konferencija. A nama je potrebno da znamo kakav će uticaj to imati na kompletnu energetsku bezbednost u Evropi. Da li će se poštovati evropski zakoni. A naravno da to otvara i pitanje Ukrajine. Taj tok mora da se sačuva, tu imamo gasovode koji se koriste decenijama, čak i tokom hladnog rata. Tako da o "Turskom toku" treba da razgovaramo u konstruktivnoj atmosferi, da sagledamo komercijalnu stranu projekta i da vidimo kako će se uklopiti u strategiju energetske unije.

I kada o tome razgovarate sa Rusima, kako to izgleda? Jesu li to prijateljski ili zategnuti razgovori?

Mi smo u vrlo intenzivnoj komunikaciji sa našim ruskim partnerima, pogotovo o pitanju trilateralnih pregovora sa Ukrajinom i o takozvanom "zimskom paketu". Pokušavamo da se dogovorimo da kao i prošle zime gas teče kroz Ukrajinu i u Ukrajinu. Dakle, želimo da se to dobro iskustvo ponovi sledeće zime. U vrlo smo intenzivnim razgovorima, ali su oni koncentrisani na ova pitanja, tako da o drugim pitanjima tek treba da razgovaramo detaljnije.

Jeste li bili iznenađeni kada je Rusija odustala od "Južnog toka"?

A ko nije bio iznenađen? Juče sam to čuo ovde od srpskih zvaničnika, ranije od predstavnika gasnih kompanija u Evropi, od predstavnika zemalja kroz koje je "Južni tok" trebalo da prođe. Mislim da smo svi za tu vest čuli na pres-konferenciji. Mislim da treba da se pomerimo od pres-konferencija ka uobičajenim pregovorima i da razjasnimo neke stvari. Recimo, za Evropsku uniju je važno da mesta za isporuku gasa budu u Evropi, a ne na turskoj granici.

A je li to iznenađenje bilo pozitivno ili...?

Primili smo to k znanju. Za neke države, poput Bugarske, to je bilo veliko iznenađenje. Stvorilo je mnoge brige oko energetske bezbednosti. To je bio razlog zašto me je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker zamolio da poradim na boljoj energetskoj bezbednosti regiona Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana. I to sada radimo. Sada nastojim da države u regionu ubedim da nije dobro oslanjati se na nečije velike projekte u budućnosti, već da razmišljaju šta mogu da urade sami. A to su bolje interkonekcije i linkovi, kako bi se ostvarili ciljevi o kojima sam govorio. Da imaju pristup do barem tri različita izvora gasa. To će znatno popraviti situaciju i energetsku bezbednost.

Ali to nije jeftino. Košta mnogo. Kako ćete podržati energetsku diverzifikaciju Srbije?

Sa premijerom Vučićem i ministrom energetike Antićem razgovarali smo o bugarsko-srpskom gasnom interkonektoru. Mislimo da je to veoma važan deo naših planova. Nešto se može finansirati iz evropskog budžeta sa bugarske strane, iz Kohezija fonda za povezivanje evropskih kapaciteta, postoji mogućnost finansiranja iz IPA fondova za Srbiju. I kako sam ovde razumeo, trebalo bi uključiti Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za rekonstrukciju i razvoj kako bismo bili sigurni da je novca dovoljno za ovu bugarsko-srpsku interkonekciju.

Je li to deo Energetske unije o kojoj govorite u poslednje vreme?

Apsolutno. Mi vidimo Srbiju i druge zemlje kandidate kao deo projekta Energetske unije.

Možete li nešto da ponudite Srbiji u okviru tog projekta?

Naravno. Srbija može da prisustvuje svim pripremama i sastancima o energetskoj bezbednosti u regionu. Radićemo vrlo blisko sa Srbijom na interkonekcijama. To je bila tema današnjeg razgovora. Govorili smo o stabilnom povezivanju Srbije sa LNG terminalom koji se gradi u Hrvatskoj, što bi otvorilo nove opcije. Juče sam bio u Termoelektrani "Nikola Tesla" i tamo se može videti kako konkretno pomažemo. Finansijski smo pomogli uvođenje novih tehnologija tako da je celo okruženje elektrane imalo koristi. Sneg je ponovo beo jer je smanjeno zagađivanje. Deca imaju manje respiratornih oboljenja jer je vazduh čistiji. Farme imaju bolji rod jer ga ne ugrožavaju čestice iz vazduha. Sve evropske zemlje to moraju da urade, to je deo energetske tranzicije i znam da Srbija želi da bude deo toga.

Šta je najveći izazov za Evropu kada pričamo o energiji?

Promena svesti. Moramo da tražimo rešenja za energiju i klimatske promene u okviru regiona i Evrope, da bolje sarađujemo. Ta pitanja nisu zatvorena u državne granice, konotacije su mnogo šire.

Šta ćemo sa politikom?

Politika je uvek deo toga, ali moram reći da su našu strategiju o Energetskoj uniji toplo prihvatile sve zemlje članice. Sada smo u kampanji da podršku dobijemo od građana i regiona. A onda sledi faza implementacije koja je, naravno, najteža. Jer kada prezentujete konkretne zakone, na primer kako da se preuredi energetsko tržište u Evropi, onda se o tome mnogo raspravlja i ne ide lako. Ali svi u Evropi shvataju da to moramo da uradimo zajedno.

Jeste li projekat Energetske unije predstavili nekome u Rusiji?

Da. I oni su veoma zainteresovani. Bio sam u Moskvi u januaru. Tada smo bili tek u pripremnoj fazi...

Vidite li Rusiju kao deo te unije? Oni su veliki dobavljač.

Jeste, veliki su dobavljač, ali mi ih vidimo kao veoma važnog energetskog partnera i verujem da će to ostati i u budućnosti.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva