:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2017   12:05

0

210

Šef UN za ljudska prava:Presuda Mladiću "svetla tačka" u 2017. godini




Zeid Raad el Husein je, u danas objavljenom intervjuu francuskom katoličkom dnevniku Kroa, među ostale "svetle tačke", pored presude Mladiću, svrstao izručenje Španiji bivšeg pukovnika odgovornog za ubistvo šest jezuita 1989. godine u Salvadoru, kao i osuđujuće presude u Argentini.


Tako je El Husein odgovorio na pitanje da li je 2017. bila "crna godina" kad je reč o ljudskim pravima.


Istovremeno je upozorio da su, sa druge strane, sve vidljivije tenzije između onih koji podržavaju univerzalnost ljudskih prava i onih koji drugačije misle, istakavši da je Komunistička partije Kine zauzela "neprijateljski stav" u pogledu univerzalnosti ljudskih prava i da "retorika Bele kuće" ide u istom tom pravcu.



Husein je član jordanske kraljevske porodice i ujedno prvi musliman i Arapin koji se, od 1. septembra 2014. godine, nalazi na čelu Visokog komesarijata UN za ljudska prava.



Naglasio je i da se Evropa suočava sa "krizom identiteta i integracione politike", pozivajući evropske zemlje da poštuju svoje vrednosti pred terorizmom i migrantskom krizom.



"Zabrinuti smo zbog tendencija vlasti u Evropi da prekomerno reaguju nakon terorističkih napada", istakao je Husein, premda je priznao da vlade moraju da štite svoj narod, prenosi AP.



Među krize koje najviše zabrinjavaju, Zeid Raad el Husein je naveo krize u Jemenu, Siriji, Libiji, krizu naroda Rohingja u Mjanmaru, severnokorejsku krizu, kao i situaciju u Centralnoafričkoj Republici, Južnom Sudanu, DR Kongu...



Šef UN za ljudska prava je, takođe, u intervjuu francuskom listu branio Ujedinjene nacije i istakao da je budžet njegove kancelarije jednak "desetini onoga što Švajcarci potroše na kupovinu čokolade svake godine".



Istakao je da je uloga UN kao foruma za diskusiju – nezamenjiva.



"Juna 1914, nije bilo ni foruma za diskusiju, ni Saveta bezbednosti gde su Austrija i Srbija mogle da razgovaraju za stolom posle atentata u Sarajevu. Isto je bilo i avgusta 1939, uoči početka Drugog svetskog rata", zaključio je Visoki komesar UN za ljudska prava.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva