:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2015   12:05

0

137

Šef mađarske diplomatije odbacuje Vulinove kritike

Sijarto je, takođe, rekao da je obavestio svog srpskog kolegu Ivicu Dačića na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije u Luksemburgu 5. septembra o novim zakonskim regulativama koje stupaju na snagu u Mađarskoj i fizičkim uslovima na mađarsko-srpskoj granici, prenela je MTI.

Mađarska je već izgradila 175 kilometara dugu žičanu ogradu na granici sa Srbijom, duž glavnoj pravca za dolazak izbeglica u EU.
U danu kada je i fizički zatvorena granica sa Srbijom, zvanična Budimpešta je odlučila da izradi plan za postavljanje ograde i duž granice sa Rumunijom, što je naišlo na kritike Bukurešta.

Šef mađarske diplomatije okarakterisao je izjave rumunskog premijera Viktora Ponte o načinima na koji Mađarska rešava izbegličku krizu "čistim lažima", dodajući da su one neprimerene za jednog lidera 21. veka.
Ponta je nedavno izjavio da će "Rumunija postupati sa izbeglicama kao sa ljudskim bićima, ne kao mađarski susedi koji ih kao stoku teraju štapovima i izdaju im brojeve".

Komentarišući kritike francuskog državnog sekretara za evropska pitanja Harlema Dezira u vezi ograde na mađarskoj granici, Sijarto je kazao da mađarska vlada "podržava zajedničku evropsku strategiju kada je reč o izazovima koje predstavlja migracija" i da su granice te koje treba na prvom mestu zaštiti, a zatim sve ostalo sledi.
Mađarska će zaštiti spoljašnje granice EU u skladu s pravilima Šengena, naveo je Sijarto.

On je istakao da je čudno čuti kritike Dezira u vezi ograde, kada je Francuska podigla jednu u luci Kale.
Prema njegovim rečima, "ekstremističke izjave" lidera grupe Evropskih socijalista Đanija Pitele koji je rekao da "bodljikava žica podseća na povratak u Hitlerovo vreme, nepravedne su i "izvan granica dobrog ukusa".
Sijarto je pozvao Evropske socijaliste da prestanu sa "kampanjom laži" protiv Mađarske i uzdrže se od izjava koje "izazivaju bol milionima i desetinama miliona" ljudi, navela je mađarska agencija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva