:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2018   12:05

0

202

Šef diplomatije Irana: Optužbe Izraela su običan cirkus


Zarif je to rekao u obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, nekoliko sati nakon što se Netanjahu obratio na istom skupu držeći u ruci komad za koji je naveo da je deo iranskog drona koji je srušen nakon što je ušao u izraelski vazdušni prostor ranije ovog meseca.




"Bili ste jutros publika običnog cirkusa koji čak nije vredan odgovora", istakao je šef iranske diplomatije, prenosi AP.



Zarif je osudio "skoro svakodnevne nezakonite upade Izraela u sirijski vazdušni prostor", istakavši da Izrael pokušava da "ovim cirkusom okrivi druge za sopstvene strateške greške, ili možda da izbegne domaću krizu s kojom se suočava".



Prethodno je, takođe na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će, ako treba, Izrael delovati protiv Irana, a ne samo protiv njegovih saveznika na Bliskom istoku, istakavši da je Teheran "najveća svetska pretnja".



U svom prvom obraćanju na godišnjem skupu u Minhenu, izraelski premijer je pozvao prisutne američke i evropske zvaničnike i diplomate da se bez odlaganja suprotstave Iranu, a pri tom je pokazao mapu na kojoj je, kako je objasnio, prikazano rastuće prisustvo Irana na Bliskom istoku, preneo je Rojters.



Na Netanjahuovo današnje upozorenje o delovanju Izraela protiv Irana i njegovih saveznika reagovao je i libanski ministar odbrane Jakub Saraf, koji je rekao da je njegova zemlja spremna da se brani ako Izrael napadne libansku teritoriju.



"Izraelski dron mi je nad glavom u proteklih 15 godina, ali moja zemlja nema ratoborne namere ni protiv koga. Ipak, branićemo se. Mi jesmo za mir, ali nećemo trpeti nikakve pretnje i nećemo prihvatiti nikakvu agresiju", rekao je Saraf učesnicima konferencije u Minhenu, prenosi AP.



Tenzije između Izraela i Irana su porasle 10. februara kada je protivavionska vatra otvorena na izraelski vojni avion dok se vraćao iz bombaškog napada na iranske položaje u Siriji.



To je bio dosad najozbiljniji sukob između Izraela i snaga koje podržava Iran, a koje su bazirane preko granice.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva