:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2017   12:05

0

120

Sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke

Sednicom predsedava predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras, a sa grčke strane učestvuju ministar spoljnih poslova Nikolaos Kocijas, ministar narodne odbrane Panajotis Kamenos, ministar životne sredine i energetike Jorgos Statkis, ministar infrastrukture i transporta Hristos Spircis, ministar za migracije Janis Muzalas, ministar turizma Elena Kudura, alternativni ministar unutrašnjih poslova Nikolaos Toskas.

Vučić predvodi delegaciju u kojoj su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar privrede Goran Knežević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Prva sednica Visokog saveta za saradnju predstavlja poseban oblik učvršćivanja saradnje i jačanja veza između Atine i Beograda.

Sednica, koja je od velikog značaja za saradnju u regionu, dogovorena je tokom posete premijera Ciprasa Beogradu, početkom godine.

Vučić i Cipras su tada odredili, kako je nazvana, "novu mapu puta" između dve zemlje koja će tradicionalno prijateljstvo i ekonomske interese povezati u čvršću formu saradnje, investicija, zajedničkih projekata, planova određenih okvirima zajedničke evropske budućnosti dve zemlje.

Visoki savet treba da pospeši saradnju u svim oblastima, posebno u ekonomiji gde postoji još dosta prostora za jačanje kooperacije.

Robna razmena Srbije i Grčke dostigla je prošle godine vrednost od 397,2 miliona , za oko 20 miliona više nego 2015. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 50,5 odsto, a izvoz iz Srbije iznosio je 133,2 miliona evra, dok je uvoz iz Grčke na 264 miliona evra.

U 2016, najviše smo u Grčku izvozili sledeće proizvode: hartiju i karton premazani plastikom, polietilen, katode i sekcije, šećer beli, gume za automobile, spoljne, pneumatske, složive kutije, burad, hranu za pse i mačke i krompir.

U 2016, najviše smo uvozili iz Grčke: pomorandže, ploče i trupce, polistirol za ekspandiranje, profil od legura aluminijuma, pravougaone legure, breskve, šipke, klementine...

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je na srpsko-grčkim poslovnim forumima, koji su održani krajem prošle i početkom ove godine u Beogradu ukazao da je potencijal za uvećanje robne razmene veliki utoliko pre što je ona skromna uprkos blizini tržišta i što je Grčka jedan od 10 najvećih investitora u Srbiji po dosadašnjim ukupnim ulaganjima.

Cilj Srbije, kako je istakao, je da smanji deficit u razmeni sa Grčkom i da našu razmenu uravnotežimo ali na višem nivou.

Čadež je ranije izjavio da veruje da će se tražnja na grčkom tržištu ojačati, i to ne samo tražnja za srpskim sirovinama i repromaterijalima, već i za gotovim proizvodima višeg stepena prerade i da je uveren da će da će naš izvoz u narednim godinama značajno uvećati.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva