:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2015   12:05

0

172

Sednica SB UN o Kosovu

Sednica će biti održana u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku

Dačić će u svom izlaganju izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i još jednom ukazati na ključni značaj delovanja UNMIK-a za Srbiju, budući da je okvir UN-a, zasnovan na rezoluciji SB UN 1244, garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na KiM.

Dačić će iskoristititi priliku da u bilateralnim susretima sa predsedavajućim SB UN za mesec maj (Litvanija), kao i sa predstavnicima drugih članica SB UN, informiše o najznačajnijim aspektima pitanja Kosova i Metohije i drugim spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Na sednici će biti razmotren redovan izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki-muna za period od 16. januara do 15. aprila 2015. godine.

Ban je u izveštaju pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postignuti sporazum o pravosuđu i istakao da je jedno od ključnih preostalih pitanja uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

"Duh konstruktivne saradnje i naglasak na zajedničkim interesima ostaju ohrabrujući, a sporazum o integrisanju pravosuđa na severu Kosova, postignut 9. februara, pokazuje posvećenost obe strane implementaciji Briselskog sporazuma i nastavku dijaloga", istakao je Ban.

Beograd i Priština bi, kako je istakao, trebalo da preduzmu sve neophodne korake radi dosledne primene svih dosad postignutih dogovora.

Takođe je, kako je naveo, od ključnog značaja da Beograd i Priština ostvare napredak u implementaciji onih odredbi Briselskog sporazuma koje još nisu rešene.

Ključno pitanje u tom pogledu ostaje uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ocenio je Ban i apelovao na političke lidere u Beogradu i Prištini da hitno pristupe rešavanju tog pitanja uz konsultovanje kosovskih Srba i njihovih političkih lidera, na čije interese će, kako je naveo, direktno uticati stvaranje ZSO.

Takođe je, kako je dodao, ključno da se brzo reši pitanje nastavka učešća kosovskih Srba u kosovskoj vladi i skupštini.

Konstatujući da su kosovske vlasti preduzele korake radi uspostavljanja Specijalnog suda koji će procesuirati dela proistekla iz nalaza Specijalnih istražnih jedinica EU, Ban je naglasio da su naredni koraci još važniji.

"Od suštinskog značaja je da sledeći koraci u procesu koji su ključni za budućnost Kosova, uslede brzo i ja pozivam političke lidere na Kosovu da udvostruče svoje napore u tom cilju", naveo je on.

"Snažno apelujem na sve političke aktere na Kosovu da se uzdrže od upotrebe nasilja kao sredstva za postizanje političkih ciljeva i da rešavaju svoje nesuglasice mirnim putem", rekao je Ban.

Tokom perioda obuhvaćenog izveštajem, bezbednosna situacija na Kosovu je ostala stabilna, mada se navode primeri nasilja kao što su bili protesti u Prištini i nekoliko nasilnih incidenata u severnoj Mitrovici.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva