:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Maj 24, 2018   12:05

0

219

Sedmi Sajam zapošljavanja u Kosovskoj Mitrovici


Oko dvadeset poslodavaca predstavilo je svoju delatnost nezaposlenim licima koja su sa druge strane,  stekla uvid u to kakve su potrebe tržišta, kada su stručni profili u pitanju.



Direktor mitrovačke filijale NSZZ Verica Ćeranić rekla je u pozdravnom govoru,  da je ovo još jedna izvanredna prilika da se suoče ponuda i potražnja.



„Nacionalna služba u narednom periodu očekuje realizaciju 16 projekata  javnih radova, gde će biti uključeno 108 nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, a očekujemo i realizaciju još šest projekata u okviru kojih će radno biti angažovano 18 osoba sa invaliditetom“ najavila je Ćeranić.



Nakon otvaranja sajma, predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić uručio je ugovore o obavljanju stručne prakse za 55 nezaposlenih lica a najavio je i da će do kraja godine  pet osoba sa invaliditetom biti radno angažovano u opštinskim institucijama .



„Kada je Opština u pitanju, mi ističemo da je samo u ovoj godini radno angažovano 245 ljudi kroz razne programe – od javnih radova do stručne prakse. Cilj nam je da ih zadržimo  da stvorimo uslove da oni odavde ne odlaze“ rekao je Spirić.



Na Sajmu, svoje potrebe ali i svoju ponudu iznelo je mnoštvo poslodavaca , uglavnom sa severa Kosova i Metohije. Bilo je tu preduzetnika  u domenu poljoprivrede, ugostiteljstva ali i zanata.



Vladimir Mihailović iz Zemljoradničke zadruge Zubin Potok kaže da  se njihovo preduzeće bavi otkupom i preradom voća i povrća.



„Ja sam i sam nov radnik a trenutno nam je potreban tehnolog iz prehrambenog sektora“ kaže Mihailović.



„ Komision Saša 028“ iz Kosovske Mitrovice bavi  se proizvodnjom suvenira i predmeta pogodnih za poklon. Vlasnik Siniša Radovanović kaže da je jako teško naći dobrog radnika.



„Ja sad istražujem i ako nađem ono što mi treba, biću jako srećan. Tako sam i prošle godine pronašao radnika starije dobi koji bi bez podrške službe za zapošljavanje teško pronašao posao. Ipak mi smo mu našli zaposlenje a za dalje videćemo“ kaže Radovanović.



Posetioci sajma su generalno zadovoljni ali, kažu, može i bolje.



„Dopali su mi se rekviziti kojima su poslodavci sebe predstavili. Sajam je ipak mali i nije obuhvatio i nije u punoj meri obuhvatio tržište koje ovde postoji“ kaže nezaposlena Jovana Stojanović i kaže da je njoj najzanimljiviji bio štand „Dunav osiguranja“.



Sajama je trajao od 12 do 14 sati a održan je u Mitrovačkom dvoru.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva