Vesti
Sedma revizija aranžmana sa MMF-om, javna preduzeća prioritet

20:00, 18.06.2017

|

Izvor: RTS

Za četiri dana u Beograd bi trebalo da stigne Misija MMF-a u novu kontrolu aranžmana sa Srbijom, a početak zvaničnih razgovara je planiran za ponedeljak. Delegacija iz Vašingtona u Beogradu će da boravi do 4. jula, kaže u intervjuu za RTS Sebastijan Sosa, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji. Rast plata i penzija neće biti tema ove kontrole, ali hoće reforma javnih preduzeća.
novosti.rs
Stalni predstavnika MMF-a u Srbiji kaže da predstojeća poseta ima dva cilja - prvi je da sa zvaničnicima Srbije razgovara o dugoročnim ciljevima, prioritetima i izazovima, što je praksa sa svakom zemljom članicom Fonda i takvi razgovori su svake druge godine.

"Drugi cilj predstojeće posete je sama nova kontrola aranžmana i izveštaj u vezi sa tim šta je urađeno u programu sa Srbijom. To će biti naša sedma revizija, poslednja je bila u decembru prošle godine, a u kontrole dolazimo svakih šest meseci. Ovo će biti kontrola osam meseci uoči samog kraja aranžmana. Razgovaraćemo o primeni programa, ostvarenom napretku i naravno napravićemo plan šta je potrebno još da se uradi ubuduće", navodi Sosa.

Da li se nešto menja imajući u vidu da bi trebalo da imamo novu Vladu i novu premijerku?

– Ne, sa našeg stanovišta ništa se ne menja. Mi očekujemo da nastavimo tesnu saradnju sa srpskim zvaničnicima. Naravno, mi smo već sarađivali sa mandatarkom, poznajemo je i imali smo dobru saradnju sa njom. Verujemo i u dobru saradnju sa budućom Vladom.

Hoće li rast plata i penzija biti jedna od tema predstojeće revizije?

– Ne znam još uvek. Nismo o tome razgovarali tokom priprema budžeta za 2017. godinu. Obično je to tema kada se priprema budžet za narednu godinu, tako da je još uvek rano da govorimo o detaljima, to je ipak tema za narednu misiju.

Kako smo više puta čuli, glavni problemi su javni sektor i javna preduzeća. Da li je to i dalje slučaj u programu sa MMF-om?

– Reforma javnih preduzeća je očigledno prioritet u postojećem programu sa Srbijom, koji podržava MMF. Smatramo da Srbija, ukoliko želi da ostvari potpuni napredak u onom što čini u poslednje dve godine, kada je reč o makroekonomskim postignućima, i ukoliko želi da završi reforme - tada reforma javnih preduzeća mora da bude jasan prioritet.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design