:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 20, 2018   12:05

0

114

Sedam decenija Beogradskog dramskog pozorišta


Prošle zime je potpisan novi protokol o saradnji koji podrazumeva ne samo razmenu predstava, već i umetnika pa je tako glumac, reditelj i član "Volkov teatra" Valerij Kirilov gost BDP-a, a članovi ansambla, oduševljeni njegovim načinom rada i energijom, ističu da se ponovo osećaju kao studenti koji uče i otkrivaju sebe.



Reditelj je istakao da je reč o univerazalnoj priči, koja je ostala aktuelna i posle 40 godina, a govori o tome kako u jednom trenutku izneverimo sopstvenu prirodu kada "izdajemo" sopstvene roditelje.



Deca dolaze u rodnu kuću da sahrane majku koja je zapravo na samrti, ali ona se ođednom oseća bolje - "oživela" je zato što se deca ponovo okupila oko nje.



Međutim, svako od njih ima svoje poslove i ne može da se oslobodi podsvesnog pitanja - kada će majka umreti, jer prolazi vreme i oni treba da se vrate svojim obavezama.



Kirilov je objasnio da se priča predstavlja iz dva ugla - ugla šestogodišnje devojčice, koju tumači Tamara Aleksić, pred kojom je ceo život, i umiruće starice koja ostavlja mnogo uspomena.



Kroz velike i nagle kontraste, prelazeći iz dubokog proživljavanja u skoro formalni teatar sa gradskih trgova kada se čak i gledaoci izvode na scenu i uvode u predstavu, reditelj je, kako je rekao na konferenciji za novinare, želeo da poruči da se "istina nalazi između detinjstva i starosti i da moramo da budemo svesni da taj put treba preći maksimalno slušajući svoje srce".



U podeli su Danica Ristovski, Jadranka Selec, Andrej Šepetkovski, Milena Pavlović Čučilović, Sandra Bugarski, Boris Komnenić, Nada Macanković, Milica Milša, Jovo Maksić i Ljubomir Ćustić.



Kirilov je bio zadužen i za scenografiju, kostime i izbor muzike zajedno sa Milicom Vučković (scenografija) i Inom Jadranski (kostim), dok je Šepetkovski bio saradnik na dramatizaciji. Koreografiju je osmislila Maja Mitić.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva