:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2017   12:05

0

183

Sećanje na Rome stradale u Drugom svetskom ratu


Šesnaseti novembar se obeležava kao početak sistematskog nacističkog uništavanja Roma tokom Drugog svetkog rata. U logorima širom Evrope ubijeno je između 220.000 i pola miliona pripadnika ovog naroda, a jedno deo tih mesta je i Stratište kraj Pančeva.




Pamtimo svaki izgubljeni život svih nedužnih civila kojima je oteto prvo da žive sa zato što su pripadali određenoj naciji ii verskoj i rasnoj grupi, stav je Vlade Stbije.


"Oduvek vas smatramo svojima, jer vi to i jeste i kao građani ove države. A pozitivnom diskriminacijojm želimo da popravimo vašu ekonomsku situaciju, socijalno stanje i status u društvu", rekao je Negovan Stanković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja.



Romi u Srbiji ocenili su da ovaj zločin na surov način podseća kako ne postoji dobar rat niti loš mir, i da je naša obaveza da ne zaboravimo stradanja nedužnih ljudi.



"Ovo jeste učionica istorije. Naše je da naučimo, da ne zaboravimo, jer samo tako možemo sačuvati pokoljenja koja dolaze, i činiti da se zlodela ne ponove ma gde u svetu", rekla je Jelena Jovanović, zamenica predsednika Nacionalnog savet Roma Srbije.



Imamo obavezu da se sećamo žrtava ovog stravičnog zločina okupatora, i da ne dozvolimo da se ovakva dela više ponavljaju, naglasio je prvi čovek Pančeva.



"Ne smemo zbog toga tolerisati bilo koju rasnu, versku ili bilo koju drugu vrstu netrpeljivosti i disklriminacije, i moramo oldučno reagovti na svaki vid nasilja".



Vence i cveće na spomenik žrtvama osim državnih i lokalnih zvaničnika i delegacije Roma položili su predstavnici desetak ambasada predvođenih Nemačkom.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva