:

:

TV Most

clock

Septembar 06, 2017   12:05

0

196

Sebastijan Sosa: Impresivan napredak srpske ekonomije

On je podsetio da je Srbija bila u teškoj makroekonomskoj situaciji pre pokretanja programa reformi 2015. godine, a da je dve godine kasnije makroekonomska slika potpuno drugačija.

Fiskalna situacija je, kako je naveo, poboljšana, pri čemu je budžetski deficit smanjen sa 7,0 procenata BDP-a na projektovanih 1,1 odsto BDP-a ove godine, što je najniži nivo od 2005, a javni dug pada brže nego što je projektovano.

MMF ukazuje da fiskalna konsolidacija ide ispred plana i da je praćena bržim rastom, što je, kako primećuje odraz poverenja proisteklog iz odlučnog rešavanja pitanja održivosti javnog duga.

Sosa je rekao da je MMF u sadašnjim zaključcima zadržao projekciju rasta BDP na 3,0 procenta za ovu godinu, ali da su ti podaci zasnovani na ekonomskim pokazateljima koji su bili na raspolaganju do juna.

Šef Kancelarije MMF je, međutim, najavio da će u narednih nekoliko nedelja ta projekcija biti verovatno revidirana naniže, zbog štete koju je poljoprivreda pretrpela usled suše i delom zbog energetike.

"Druga područja su snažna. Još uvek vidimo rast koji će se oporavljati do 3,5 odsto naredne godine", rekao je Sosa na konferenciji za novinare u prostorijama Narodne banke Srbije.

On je posebno istakao to što sprovođenje fiskalne konsolidacije nije poremetilo privredni rast.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva