:

:

TV Most

Foto: Gettyimages

clock

Mart 15, 2018   12:05

0

200

SE traži hitno usvajanje zakona o nestalim bebama


Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji, saopštio je Savet Evrope.



Komitet ministara je konstatovao da su srpske vlasti izmenile nacrt zakona nakon konsultacija sa roditeljima "nestalih beba" koje su održane u januaru, kao i da je Vlada Srbije 8. marta odobrila taj nacrt zakona i poslala ga u parlament na usvajanje.



U odluci se navodi i presuda prvostepenog suda u Kikindi od 6. februara u kojem je ocu nestalog deteta, u iščekivanju usvajanja zakona, dodeljena odšteta u iznosu od 10.000 evra.



Komitet ministara Saveta Evrope ponovo će razmatrati dokle je Srbija došla u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava o "nestalim bebama" u junu.



Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.



Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva