:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2017   12:05

0

197

SE: Srbija bila humana, sada treba rešiti status migranata


"Iako je Srbija usvojila istinski humanitaran pristup primivši na hiljade izbeglica i migranata, sada je neophodna strategija koja nadilazi pružanje humanitarne pomoći kako bi se rešila pitanja u vezi sa njihovim pravnim statusom i pronašla održiva rešenja koja bi garantovala njihova socijalna i ekonomska prava u slučaju mogućeg produženja njihovog boravka u zemlji", navodi se u izveštaju.




Specijalni izaslanik ističe da je neophodno poboljšati pristup migranata i izbeglica procedurama azila, kao i njihove uslove života.



Dodaje da je neophodno rešiti problem neformalne prakse upravljanja talasom izbeglica prema Mađarskoj kako bi se sprečilo i suzbilo krijumčarenje migranata i izbeglica.



Boček je preporučio hitno delovanje u cilju jačanja bezbednosti za oko 1.000 dece migranata bez pratnje koji su u Srbiji i da se obezbedi njihova adekvatan smeštaj kako bi se izbeglo zlostavljanje, eksploatacija i trgovina ljudima.



U saopštenju Saveta Evrope navodi se da je specijalni predstavnik posetio tranzitne zone Reske i Tompa u Mađarskoj na poziv mađarskih vlasti, a nakon izmena zakona o azilu i drugih pravnih akata u vezi sa migracijom početkom ove godine.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva