:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2016   12:05

0

131

SDSS: Protest opasan za Pupovca i srpske institucije

Kako se navodu u saopštenju SDSS-a, to predstavlja poruku ekstremne proustaške desnice opasnu za predsednika SNP Pupovca, kao i za srpske institucije u Hrvatskoj.

Stranka je izrazila podršku predsedniku Srpskog narodnog veća i predsedniku Glavne skupštine SDSS i njenom poslaniku u šestom mandatu Miloradu Pupovcu.

"Uvrede, pretnje, pozivi na oduzimanje državljanstva i proterivanje iz zemlje, kao i ustaški pozdrav 'Za dom spremni' i stvaranje atmosfere mržnje i linča prema Pupovcu, predstavlja ne samo najgrublju povredu demokratskog političkog pluralizma i nacionalne ravnopravnosti kao temeljnih vrednosti Ustava Republike Hrvatske, već i podsticanje na nasilje i mržnju po etničkoj i političkoj osnovi, a što je i Ustavom i zakonom zabranjeno i predstavlja kazneno delo", saopštila je SDSS.

Iz te stranke su, takođe, zatražili da se njihovim poslanicima u parlamentu omogući sigurnost i nesmetan rad.

"Tražimo da se i institucijama srpske manjine omogući da u miru i sigurnosti obavljaju svoje aktivnosti koje su bazirane na pozitivnom zakonodavstvu Republike Hrvatske i od interesa su, kako za manjinsku zajednicu, tako i za društvo u celini", piše u saopštenju.

Najmanje pet demonstranata uhapšeno je zbog tog protesta, među kojima je i čelnik Autohtone Hrvatske stranke prava (AHSP) Dražen Keleminac, koji je prethodno ispred prostorija SNP u Zagrebu sa okupljenima uzvikivao "Za dom spremni".

Hrvatski portal Indeks navodi da je Keleminec uhapšen nakon uzvikivanja tog ustaškog pozdrava.

Ostali su privedeni zbog vređanja policajaca, a jedan od njih je tokom guranja sa policajcima izvukao šrafciger, pa je priveden zbog napada na službeno lice.

Protest je održan zbog zaključka odbora hrvatskog Sabora o uklanjanju spomen ploče za poginule pripadnike HOS-a, na kojoj je pisalo "Za dom spremni", nedavno postavljene u Jasenovcu.

Među okupljenima su bili Keleminec i glumac Božidar Alić, koji su tražili da se predsedniku SNV i potpredsedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu ukine imunitet.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva