:

:

TV Most

clock

April 02, 2017   12:05

0

143

SDSM odbacio manifest VMRO DPMNE

Visoki funcioner VMRO DPMNE Antonio Milošoski rekao je da je to dokument sa smernicama, pravcima i pricipima koji bi zemlju trebalo da za pet, 10 ili 15 godina vode po prosperitetnom putu kao unitarnu državu, naprednu, ekonomski razvijenu i povezanu kao kohezivno multietničko društvo.

Kao vodilja, istakao je, korištena su dela sadržana u Pravilima makedonskog ustaničkog komiteta Makedonskog ustanka iz 1878, Kruševski manifest iz 1903, Majski manifest iz 1924, Manifest ASNOM-a i Deklareacija o suverenitetu iz 1991. godine.

Prema rečima Milošoskog, "poučena štetnim iskustavima unutrašnjih podela i pritisaka od spoljne pretnje" koji ugrožavaju Makedoniju i "svesna obaveze da obezbedi prosperitetnu državu za sadašnje i naredne generacije" predlaže nacionalno objedinjavanje oko Manifesta.

Na objedinjavanje oko tema Manifesta za jedinstvenu Makedoniju koji je napravio VMRO DPMNE pozvani su svi građani, intelektualaci, građanska udruženja, verske organizacije i političke partije.

Manifest "treba da nas vodi ka viziji Makedonije koja treba da bude zemlja koja je matična država Makedonaca u kojoj objedinjeni žive svi građani, zajedno sa delovima albanskog, turskog, vlaškog, srpskog, romskog naroda i drugi građani, a svima pripadaju ista prava", rekao je Milošoski.

Manifest, prema lokalnim medijima, tretira nacinalno ujedinjavanje, očuvanje suverenosti države, crvene linije u odnosu na ime, neraskidovost makedonske dijapore, makedonski jezik kao objedinjavajući za sve građane sa poštovanjem ostalih jezika koji govore građani.

Među temama koje akcentira Manifest su funcionisanje pravne države, održavanje popisa po evropskim standardima, članstvo u EU I NATO, kao i razvoj stabilne i ekonomski prosperitetne Makedonije.

Manifest VMRO DPMNE za jedinstvenu Makedoniju predviđa i redovan dijalog opzicije i vlasti u Makedoniji i nalaženje rešenja u okviru institucija, kao i zaštitu od spoljnih uticaja koju su neretko na štetu države, prenosi MIA.

Stranka Nikole Gruevskog, koja je deset godina vladala u koaliciji sa albanskom partijom DUI, odbija da preda vlast novoformiranoj parlamentarnoj većini koju predvodi suparnički SDSM Zoran Zaeva u kojoj je sada i DUI, koristeći sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju, među kojima je i blokada parlamenta.

VMRO-DPMNE nema šta da ponudi, može mirno da preda vlast, navode u SDSM-u.

"Makedonija teba da bude članica EU i NATO-a, demokratsko uređena država, vladavina prava i mirna primopredaja vlasti. To iskreno, treba sprovesti", izjavio je portparol SDSM-a, Petre Å ilegov, komentarišući manifest za za jedinstvenu Makedoniju.

"VMRO-DPMNE je trenutno u Sobranju sa predsednikom Đorđem Ivanovim, blokiralaa demokratske procese u Makedoniji. Ako su njihovi napori iskreni, onda treba da prate proces mirne tranzicije vlasti kako bi se sprovede reformu pravosuđa, jer ne možemo imati prosperitet ako nastavi da vlada selektivna primena zakona, bezakonja, zaštita kriminala i korupcija nosilaca javnih funkcija. Zakoni se moraju primenjivati na sve podjednako", rekao je Å ilegov.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva