:

:

TV Most

clock

Januar 12, 2015   16:38

0

208

SB: Tamnava tender po propisima, Vučić u pravu

U Kancelariji Svetske banke u Beogradu precizirali su da su njeni stručnjaci detaljno pregledali dokumentaciju, proces i sve odluke po ovom tenderu, i to "sveobuhvatnije nego na bilo kom dosadašnjem projektu finansiranom u Srbiji" i utvrdili da je "sve učinjeno u skladu sa vazećim propisima i praksom".

Tanjugu je rečeno i da se ispumpavanje vode iz tog kopa finansira iz kredita Svetske banke, te da je za projekte te vrednosti obavezno raspisivanje tendera.

Tender je sproveo EPS, u skladu sa lokalnim propisima.

Ova tvrdnja Svetske banke rasvetlila je piozadinu polemike i reagovanja koja su usledila posle reagovanja Maje Kocijančić na premijerov nedavni odgovor na jedno novinarsko pitanje na pres konferenciji.

Vučić je, naime, rekao, a Kocijančićeva demantovala, da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanju protiv srpske vlade, iznoseći neistine.

Premijer je uzvratio da, "znajući kako i koliko su pod zaštitom oni koji su izgovarali neistine o Vladi Srbije", građane nije ni obavestio da su ti, koji su kod EU pobedili po strogim procedurama, "pokušali da natreraju Vladu Srbije da prihvati tendersku ponudu jedne zapadne kompanije koja je čak 23 miliona evra skuplja od ponude srpske kompanije. "

Beogradski Centar za evroatlantske studije je, osvrnuvši se ranije na ovaj slučaj, konstatovao da državni funkcioneri Srbije "sve očitije lažu i birače i međunarodnu zajednicu", dodatno odvraćajući birače od evropskih integracija frazama kao što je ona o "ucenama Srbije koje dolaze od EU".

Uz tvrdnju da Vučićevu reakciju prema celoj EU "nije izazvalo ništa drugo do pominjanje sukoba interesa i drugih mutnih radnji" u kojima je BIRN uhvatio neke bliske Vučićeve saradnike, Centar je naveo da je "Vučić svojom svesno pervertiranom percepcijom slobode štampe i izražavanja, uspeo da fokus javnosti skrene sa te činjenice, ne prezajući da time opasno ugrozi ionako komplikovane odnose Srbije sa EU".

Analitičar Dušan Janjić je za Tanjug potom izjavio da je tačno da je postojao pritisak EU i pojedinih ambasada da neke njihove kompanije dobiju posao i da je to jedna praksa koju EU primenjuje svuda. "Mislim da je u tom elementu premijer u pravu i trebalo bi im jednostavno staviti do znanja da one nisu lobi za promovisanje kompanija koje su često skuplje i neadekvatnije od drugih kompanija", rekao je Janjić.

Otkrivajući pozadinu polemike s Briselom, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je za "Novosti" rekao da "nismo dozvolili da na tenderu za ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava" pobedi kompanija čija je ponuda bila tri puta skuplja, već smo posao poverili domaćoj firmi - nismo želeli da bacimo 23 miliona evra građana Srbije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva