:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2017   12:05

0

117

Savić: Postignuti rezultati dobri, nastaviti dalje

Nebojša Savić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da su strukturalne reforme – poput reorganizacije EPS-a i "Srbijagasa" – najteži, najkompleksniji i najzahtevniji delovi realizacije jednog ekonomskog programa.

“Prva stvar koja će biti na dnevnom redu jeste zaključni deo jednog programa. Mi se nalazimo praktično u završnih šest meseci jednog uspešnog programa sa Međunarodnim monenarnim fondom. Uspešnog, čak i u nekim širim razmerama. A to je čak i stav misije – da ono što je i praktično realizovano u protekle dve i po godine, jedan od uspešnijih programa koje je Fond realizovao uopšte”, rekao je Savić.

Govoreći o Srbiji, on je naglasio da je najvažnije što smo uspeli da uspostavimo monetarnu stabilnost koja traje praktično od početka programa, da se u međuvremenu ostavarila fiskalna stabilnosti, ona se ostvaruje i dalje u ovoj godini, što znači da se u trećoj godini programa realizuje.

“Ostao nam je još jedan segment u strukturalnim reformama koji je realizovan i koji će tek biti realizovan. Dakle, kada govorimo o strukturalnim reformama, to su uvek najteži, najkompleksniji i najzahtevniji i po vremenu koje je potrebno da se realizuje program, u tom segmentu, najzahtevniji delovi. Jedan deo tih reformi je ostvaren i to jedan od najvažnijih. Ja bih podsetio na onu koja je vezana za tržište rada, ona je očigledno dala rezultate”, navodi Savić.

Prema njegovim rečima ostala su na dnevnom redu preduzeća koja su višedecenijski problemi u srpskoj privredi i oni će morati da se reše.

“Rešavaju se postepeno. Hteo bih da kažem, ono što i Misija ističe, da je napredak koji je ostvaren u "Železnicama" značajan, tu se ide dalje. Ostaje problem "Elektroprivrede" koji ima svoju ekonomsku, finansijsku, svoju političku, a rekao bih i svoju sindikalnu dimenziju”, kaže on.

Odgovarajući na pitanje da li u predstojećim razgovorima neće biti pominjano povećanje plata i penzija, Savić je rekao da se budžet pravi za iduću godinu i to povećanje verovatno pripada idućoj godini.

“Kada se bude razgovaralo o budžetu, onda će se razgovarati eventualno i o tome. Ja sam pristalica, kao ekonomista, da prvo moramo da ostvarimo rezultat, pa tek onda da razgovaramo o raspodeli pozitivnog rezultata. Hajde da napravimo stopu očekivanog rasta, hajde da napravimo rezultat, da ostvarimo taj višak pa onda da razgovaramo o tome na koliko mogu da se povećavaju plate i penzije”, naveo je Savić.

On smatra da nam je potreban novi aranžman da bismo obezbedili kontinuitet započetih reformi, i da bismo uspeli da ostvarimo sve ono što želimo da ostvarimo.

“Dakle, razvoj Srbije mora da bude postavljen na dugoročnim osnovama. Postignuti rezultati su dobri, ali treba nastaviti dalje da bismo imali nove rezultate, nove stope rasta, novo zapošljavanje, i obezbeđivanje novog prosperiteta”, zaključio je Savić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva