Vesti
Savetnik Sebastijana Kurca biće novi austrijski ambasador

10:38, 12.09.2017

|

Izvor: RTS

Pre parlamentarnih izbora, zakazanih za 15. oktobar, treba da bude sprovedena "rokada ambasadora" Austrije u najvažnijim evropskim zemljama. Interno je novo postavljanje važnih ambasadorskih mesta već dogovoreno, treba još samo formalno da to bude potvrđeno odlukom vlade.
Foto Tanjug
Među novim ambasadorima na važnim destinacijama biće i aktuelni ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner, koji treba da bude imenovan za šefa diplomatske misije Austrije u Moskvi, dok će njega u Beogradu naslediti dosadašnji spoljnopolitički savetnik ministra inostranih poslova Austrije Sebastijana Kurca, Nikolaus Literoti.

Interno je novo postavljanje važnih ambasadorskih mesta već dogovoreno i pre izbora, treba još samo formalno da to bude potvrđeno odlukom vlade.

Inače u Moskvi Austrija od leta nema ambasadora, pošto je doskorašnji šef diplomatskog predstavništva Emil Briks preuzeo mesto direktora Diplomatske akademije.

Nakon što je sredinom avgusta ambasador Nikolaus Maršik prebačen iz Berlina u predstavništvo Austrije pri EU, njegovu dužnost u Nemačkoj treba da preuzme Peter Huber.

Inače u austrijskoj diplomatiji Berlin, pored Brisela, važi za jedan od najvažnijih ambasadorskih mesta koje Austrija može da ponudi svojim diplomatama.

Inače Huber je od 2014. ambasador u Madridu i važi za bliskog saradnika austrijskog šefa diplomatije.

Dugo je za kandidata za mesto ambasadora u Berlinu važio Rene Policer, ali interno se poručuje da se "Angeli Merkel ne može poslati socijaldemokrata".

Na mesto Hubera u Madridu biće upućen šef kabineta ministra Kristijan Ebner, čija će supruga Elizabet Kornfajnd preuzeti sektor za bilateralne odnose sa Belgijom i NATO.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design