:

:

TV Most

clock

Maj 16, 2017   12:05

0

100

Savet bezbednosti UN o Kosovu

Nismo iznenađeni odugovlačenjem istraga o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova, rekao je Safronkov, podsećajući da je od izveštaja Dika Martija prošlo više od šest godina. Euleks mora da osigura nepristrasan pristup procesima, što, kako je rekao, Haški tribunal nije uspeo da uradi.

Zamenik ruskog ambasadora pri UN, Vladimir Safronkov upozorio je da je dijalog Beograda i Prištine već mesecima u ćorsokaku. Safronkov je, takođe, upozorio da je formiranje vojske Kosova u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244, kao i da su odluke kosovskog parlamenta u vezi procesa protiv Ramuša Haradinaja u Francuskoj, jednako opasne.

SAD pozivaju Beograd i Prištinu da ispune dogovore proistekle iz dijaloga. Pozivamo sve lidere iz regiona da izbegavaju zapaljive izjave i usredsrede se na stvari koje će njihovim zemljama doneti napredak. Granice na zapadnom Balkanu su definisane i nepromenjive, rekla je američka ambasadorka.

Zamenica ambasador SAD pri UN, Mišel Sison kritikovala je zahtev UNMIK-a da se budžet za narednu godinu poveća za dva miliona dolara. Vašington podržava smanjenje UNMIK-a u svetlu napretka koje je Kosovo postiglo. Sison je, takođe, preložila da se redovni izveštaji šefa UNMIK-a umesto svaka tri meseca, razmaztraju najviše dva puta godišnje.

Govoreći o formiranju vojske Kosova, ÄŒitaku je rekla da će pokušati da ubedi Srbe da podrže ovaj projekat, ali da "nikome neće dozvoliti da Kosovo pretvore u taoce".

ÄŒitaku je, takođe, optužila Srbiju za "rasizam". Savet bezbednosti više nije mesto o kojem treba da se raspravlja o Kosovu. "UNMIK više nema ulogu na Kosovu i zato smo biuli iznenađeni kada smo videli da je budžet UNMIK-a za narednu godinu povećan", rekla je ÄŒitaku. Zahvalila se SAD i Francuskoj na inicijativi da se misija Un na Kosovu privede kraju.

Kosovska ambasadorka u SAD; Vljora ÄŒitaku ocenila je da je Rezolucija 1244 "odavno istekla" i pozvala ambasadore Saveta bezbednosti da posete Kosovo i uvere se o situaciji na terenu. Srbi na Kosovu su najprivilegovanija manjina u Evropi, rekla je ÄŒitaku, tvrdeći da su Albanci na jugu Srbije "manjina koja se nalazi u najgorem položaju".

Nela Kuburović je upozorila na nekonstruktivni stav Prištine u procesu ispunjavanja dogovora postignutih tokom Briselskog dijaloga. Ona je, takođe, rekla da je neprihvatljiv manir Prištine da se dijalog i proces normalizacije odnosa tretiraju kao sredstvo ucene prema srpskoj strani i evropskim partnerima.

Ministarka pravde Srbije oštro je kritikovala nekadašnjeg šefa Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijema Vokera navodeći da su njegovi postupci doveli do odluke o agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine. "Protiv Srbije se delovalo sračunato i ne radi zadovoljavanja međunarodne pravde", rekla je Nela Kuburović.

Ministarka pravde Srbije je ocenila da je odluka francuskog suda da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji "sramna i protivpravna", podsećajući na ptereće poruke koje je tokom tog procesa Srbima na Kosovu upućivao njegov brat Daut.

Srbija nastavlja da konstruktivno i odgovorno nastavlja da učestvuje u dijalogu, rekla je Nela Kuburović, upozoravajući na odluku kosovskog parlamenta da jednostrano prekine dijalog. "Više nisu dovoljne prazne reći, potrebna su dela", rekla je ministarka pravde komentarišući zastoj u formiranju Zajednice srpskih opština.

Prvi čovek UNMIK-a je, alusirajući na izjave Edija Rame i Hašima Tačija, upozorio na potencijalno opasne najave formiranja regionalog saveza. "Ma kakve bile stvarne namere iza ovih izjava, neka pitanja su sa nivoa akademske debate prešla na politički nivo. Ovavke izjave mogu da rasplamsaju strahove i tenzije i dovedu do nečeg mnogo goreg. Moramo se zapitati kakvo mesto ima ovakva retorika 2017. godine", rekao je Tanin.

Dijalog Beograda i Prištine zapao je u ćorsokak, rekao je šef UNMIK-a Zahir Tanin, oštro kritikujući kosovske zvanićnike, uključujući i psolanika Dauta Haradinaja, zbog zapaljive nacionalističke retorike.

Na sednici se razmatra redovni tromesečni izveštaj Generalnog sekretara UN Antonija Gutereša posvećen radu Unmika i situaciji na Kosovu i Metohiji od 16. januara do 15. aprila.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva