:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2017   12:05

0

206

Savet bezbednosti sutra o Kosovu

U njemu će se, između ostalog, naći ocena da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima, da nema napretka u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ali i o članstvu Kosova u Interpolu.

Izveštaj o situaciji na Kosovu sačinio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, u kome između ostalog piše da na Kosovu nije postignut napredak ni kada je reč o integraciji pravosuđa. Takođe, navodi se da se sve "nesuglasice moraju rešavati mirnim sredstvima".

Osim osvrta na dijalog Beograda i Prištine, koji je u jednom trenutku beležio napredak, Guteraš navodi i da su 1. maja u skladu sa dogovorom o telekomunikacijama dva srpska operatera mobilne telefonije VIP i "Telenor" obustavili rad na Kosovu, a da je "Telekom Srbija" dobila dozvolu za usluge fiksne i mobilne telefonije.

Na sutrašnjoj sednici biće reči i o nameri Prištine da postane članica Interpola, o čemu će se razgovarati u septembru ove godine.

Međutim, Gutereš se osvrće i na "ratobornu i zapaljivu retoriku", i poziva političke lidere na Kosovu i u regionu da se uzdrže od izjava i akcija koje potpiruju etnički nacionalizam i nesuglasice.

"Ohrabrujem nove vlade u Beogradu i Prištini da pruže podsticaj za konstruktivno angažovanje kako bi se rešila nerešena pitanja u pozitivnoj atmosferi", naveo je on u svom izveštaju.

Kao pozitivno, Gutereš navodi operativnu spremnost Specijalnog suda (za zločine na Kosovu), uz opasku da je on jako važan za pravdu i pomirenje. Kazao je i da vladavina prava i njegova nepristrasna primena predstavlja kamen temeljac u osnovi svakog demokratskog društva.

Na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti Srbiju će predstavljati prvi potpredsednik Vlade i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

On će u svom izlaganju dati osvrt na izveštaj i izneti "našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Učešće na sednici Saveta bezbednosti UN biće i prilika za susret sa generalnim sekretarom te organizacije, kao i predsedavajućim Savetu bezbednosti za mesec avgust, stalnim predstavnikom Egipta pri Ujedinjenim nacijama.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva