:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2018   12:05

0

214

Savet bezbednosti o Siriji, Hejlijeva upozorava


U toku je sednica Saveta bezbednosti na kojoj se raspravlja o situaciji u Siriji, a naročito u istočnoj Guti koja je pod kontrolom pobunjenika gde snage sirijskog predsednika Bašara el Asada izvode napade tvrdeći da gađaju "terorističke" grupe koje napadaju prestonicu.


SAD su pred Savetom iznele nacrt rezolucije kojom se zahteva hitan 30-dnevni prekid sukoba i traži od generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da "hitno iznese predloge za praćenje implementacije prestanka sukoba i bilo kakvo kretanje civila".


Istočna Guta je u UN opisana kao "pakao na Zemlji", prenosi Rojters.  


Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli upozorila je da će, ukoliko Savet bezbednosti UN ne uspe da deluje u Siriji, Vašington biti spreman ako bude morao, kao što je to učinio prošle godine napadom na vazdušnu bazu sirijske vlade zbog smrtonosnog napada hemijskim oružjem.


"To nije put koji preferiramo, ali to je put za koji smo pokazali da ćemo njime krenuti i spremni smo da krenemo ponovo", rekla je Hejli u Savetu bezbednosti UN.


Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas u Savetu bezbednosti UN da sirijska vlada "ima puno pravo da pokuša da otkloni pretnju po bezbednost svojih građana".


Kako prenosi Rojters, Nebenzja je opisao predgrađa Damaska kao "leglo terorizma".


U napadima sirijske vojske, njene artiljerije i vazdušnih snaga, od 18. februara je, prema rečima posmatrača, poginulo 1.160 ljudi, a istovremeno sirijski predsednik Bašar el Asad pokušava da razbije poslednje uporište pobunjenika nadomak prestonice Damaska, navodi britanska agencija.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva