:

:

TV Most

Foto: Aleksandar Jovičić

clock

April 16, 2015   12:05

0

155

Saša Janković se bavi politikom i politikanstvom


Jovičić je, u izjavi dostavljenoj medijima, rekao da je šokiran "politikantskim istupima Saše Jankovića" koji, kako kaže, nikada nije doprinosio istini, nego se bavi politikom "na najprljaviji i najprizemniji način".

"Janković je, a sada to svi građani znaju, lagao o slučaju na Paradi ponosa, što je Tužilaštvo nepobitno utvrdilo, zatim je lagao i manipulisao građanima što se tiče pada helikoptera, što je Komisija već potvrdila, a videćemo šta će reći Tužilaštvo. On je neodgovorni politikant koji se samo bavi neistinama i tračevima, i to za ogromne narodne pare", naveo je Jovičić.

Jadno je, kaže, i poražavajuće to sto se Janković "samo bavi politikom", i što svakim danom svojim postupcima i izjavama "dokazuje da predstavlja sramotu, a nikakvu zaštitu za građane Srbije".

Janković je za TV N1 rekao da je 2014. za građane i njihova prava bila tegobna, posebno za one lošijeg materijalnog stanja. Smatra da u Srbiji nema cenzure medija, ali primećuje da se ignorišu zakonski predlozi ombudsmana.

Ombudsman je kazao da su teret krize podneli upravo oni koji bi trebalo da budu najviše zaštićeni.

Kao primer naveo je smanjenje penzija na "pravno neobičan i sporan način", dodajući da ideja da korisnici socijalne pomoći rade "nije loša, ali kaže da ako već rade onda oni ne primaju pomoć, već zarađuju - ako dobijaju naknadu, onda to nije pomoć".

I Istraživački centar za bezbednost i odbranu izražava zabrinutost zbog najnovijih izjava zaštitnika građana Saše Jankovića u kojima komentariše rad premijera, vlade i njenih članova i poziva ga da "prestane da se bavi politikom".

U saopštenju Istraživačkog centra navodi se da zaštitnik građana nije ni Ustavom ni zakonom ovlašćen da kontroliše rad vlade, skupštine, Ustavnog suda, sudova i Javnih Tužilaštva i predsednika Republike, kao i da ne može davati izjave političke prirode.

U poslednjim izjavama Jankovića u kojima se daje politička ocena i kvalifikacija rada vlade, premijera i članova vlade, što nije u skladu sa zakonom, zaštitnik građana, prema mišljenju centra, u potpunosti pokazuje da prelazi u domen politike i na taj način narušava integritet institucije koju predstavlja.

Istraživački centar pozvao je Jankovića da prestane da se bavi politikom i da politiku ostavi da se njome bave političari ili da se odrekne funkcije zaštitnika građana, da formira ili stupi u neku postojeću političku stranku i da se onda na legitiman način bavi politikom.

"Način na koji to radi Saša Janković svakodnim komentarisanjem i davanjem političkih izjava u javnosti urušava ugled institucija zaštitnika građana i dovodi u sumnju sve druge postupke u kojima mu se građani obraćaju i traže zaštitu u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju.




Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva