:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2018   12:05

0

221

Šarčević: Školovati kadar koji treba tržištu


On je razgovarao sa predstavnicima domaćih i stranih kompanija iz različitih oblasti koje su se uključile u sistem dualnog obrazovanja, kao sa predstavnicima Aktiva direktora o novinama u sistemu obrazovanja.



"Sledi novi ciklus upisa, odnosno pripreme za konkurs za srednje škole, tako da je jako važan i sastanak sa poslodavcima koji smo imali. Već smo i čuli neke nove potrebe, da više treba trgovaca, mehatroničara, i drugih profila. Tako da je ono što smo mi počeli da radimo prošle godine upravo nešto što je dobro za decu i omladinu, znači da školujemo onaj kadar koji treba tržištu", rekao je Šarčević.






U Tehničkoj školi ministar je sa predstavnicima lokalne samouprave obišao i nastavni kabinet opremljen specijalnom opremom iz oblasti proizvodnje nafte i gasa i izvođenje bušenja. Taj projekat je realizovan kroz saradnju NIS-a i ove škole.



Ovo je jedan od primera sprovođena dualnog obrazovanja u Zrenjaninu.



"Mislim da je to pravac kojim ćemo dalje nastaviti i da radimo i da podstičemo pre svega naše poslodavce da se obrate i nama i ministarstvu zbog svojih potreba", kazao je ÄŒedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.



"Kompanije iz Zrenjanina su najčešće dolazile u Beograd na naše sastanke. Raduje ono što s ponosom mogu da kažem da mnoge italijanske kompanije imaju sada menadžere i generalne menadžere naše građane. Što je pore deset godina bilo nezamislivo. Sve eto kao u Srbiji jeftina radna snaga, pa izvinite, prepoznali su i kvalitet. Moramo da damo još kvalitetniji kadar i taj kadar mora da odgovara uslovima privrede. Velike se reforme pripremaju na visokom i nauci, koje će govoriti o samom kvalitetu vrednovanja rada svršenih studenata i kroz mišljenje poslodavaca", dodao ej ministar.



Šarčević je rekao da se više pažnje mora obratiti na visoko obrazovanje, a radi se i nova mreža škola gde i lokalne samouprave moraju dati određene predloge i rešenja.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva