Vesti
Šarčević: Razrešenje direktora zasnovano na propustima

10:41, 13.09.2017

|

Izvor: RTS

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je sa predstavnicima Saveta roditelja zemunske OŠ "Svetozar Miletić" i naglasio da je odluka o razrešenju direktora te škole zasnovana na propustima u radu koje je utvrdila prosvetna inspekcija.
Foto RTS
Roditelji, đaci i zaposleni u OŠ "Svetozar Miletić" u Zemunu od 1. septembra protestuju zbog odluke ministra Šarčevića da smeni direktora te škole Miroljuba Mosurovića.

Na sastanku održanom u ministarstvu, Šarčević je ukazao roditeljima na težinu propusta koje je u radu bivšeg direktora utvrdila prosvetna inspekcija i naglasio je da je odluka o razrešenju direktora i školskog odbora zasnovana upravo na tim propustima, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

"Ja ne mogu da stignem u svaku školu i proverim svaku situaciju, već se oslanjam na alate koji su mi na raspolaganju. Zapošljavanje van konkursa otvorilo je mnogo prostora za manipulacije. Ako svaka škola manipuliše sa tri radna mesta, mi imamo problem celog sistema", rekao je Šarčević.

Dodao je da je osim toga inspekcija utvrdila još jednu težu povredu dužnosti, a to je neprisustvo sindikata sednicama školskog odbora.

"Mi smo sa sindikatima po pitanju tehnoloških viškova uspostavili otvorenu saradnju i važno je da imamo jasan uvid u svako radno mesto", rekao je Šarčević.

Ministar je rekao da ne spori da je bivši direktor jedan deo posla radio jako dobro i naglasio da ga to ipak ne sme i ne može amnestirati od povrede zakona.

"Rad prosvetne inspekcije je pod lupom već godinu dana i to će se nastaviti ne samo zbog vaše škole već i zbog mnogih drugih slučajeva, pre svega zbog toga što nisu preduzimali mere koje su im bile na raspolaganju i zaustavili ili sprečili mnoge loše situacije", rekao je Šarčević.

Predstavnici Saveta roditelja izrazili su zahvalnost na prilici da lično razgovaraju sa ministrom i uverenje da će se situacija rešiti u korist dece.

"Škola trenutno ima v. d. direktora, učitelja iz kolektiva sa dugogodišnjim iskustvom. Postoje uslovi da se nastava odvija. Nakon dodatne analize rada inspekcije i pravnih mogućnosti koje su nam na raspolaganju mogu da obećam da niko neće biti poražen", poručio je ministar.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je juče, komentarišući proteste zbog smene direktora u zemunskoj OŠ "Svetozar Miletić" rekao je da je otvoren za razgovore sa roditeljima, ali da ne pristaje na ultimatume.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design