:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2017   12:05

0

190

Šarčević o nasilju u školama: Kazne za učenike, roditelje i direktore




 


Kako navodi, nedopustivo je da se na tome štedi.



- Zato ćemo naći način da uštedimo na drugim stvarima, a da primimo nove ljude i pojačamo psihološko-pedagoške službe u školama - rekao je on za "Večernje novosti".



Ovo su neke od mera za smanjenje nasilja u školama. Ministar Šarčević kaže da će narednih dana biti formiran ministarski tim koji će se baviti problemom nasilja u školama i u kome će, osim Ministarstva prosvete, učestvovati i predstavnici ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i rada, zapošljavanja i socijalne politike.


- Ovaj problem je ogroman i ne može prosveta sama da ga reši. Potrebna nam je pomoć drugih resora i zbog preventivnog delovanja. Mnogo ćemo raditi na prevenciji, da se slučajevi poput ovog iz Aranđelovca ne ponove. Za to je važno da se, osim institucija, uključe i roditelji. Novi krovni prosvetni zakon predviđa mnogo strože kazne za roditelje, koje dostižu i 100.000 dinara. Promenili smo šest prosvetnih zakona i menjamo još četiri da bismo imali efikasniji sistem, da imamo veću kontrolu nad onim što se dešava u školama, da možemo da smenimo direktore koji ne rade svoj posao kako treba - kaže on.


Ministar navodi da je u toku izrada 59 pravilnika koji treba da omoguće primenu novih prosvetnih zakona, a da je jedan od tih pravilnika i o društveno-korisnom i humanitarnom radu učenika. To će biti jedna od kaznenih mera za đake koji naprave disciplinske prekršaje, koji budu uništavali školsku imovinu, diskriminisali i zlostavljali druge učenike ili nastavnike...



Povratak gorana


- To će više biti vaspitna mera nego kazna. Ništa loše nema u tome ako učenik, kroz Pokret gorana, koji takođe hoćemo da vratimo u škole, dođe vikendom i zasadi drvo - objašnjava Šarčević.



Ministar navodi i da će, kao i učenici i njihovi roditelji, strože biti kažnjavani i direktori škola koji zataškavaju slučajeve nasilja, kao i oni koji ne preduzimaju potrebne mere kada se nasilje u školi već dogodi.



- Nema više guranja stvari pod tepih i prećutkivanja događaja. Svaki vid nasilja direktor je dužan da istog dana prijavi školskoj upravi i inspekciji, koja odmah izlazi na teren. O tome se obaveštavaju i policija i tužilaštvo, ako je reč o ozbiljnijem prekršaju - naglašava ministar prosvete.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva